Αρκουδολόγιον | Τα Νέα της Αλεξάνδρας

Εδώ θα βρεις τις περισσότερες τελευταίες πληροφορίες σχετικά με εμφανίσεις αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς!

Ιούνιος 2018

Αρκούδα στην πλατεία της Πολυκάρπης (βίντεο)

Ξημερώματα Τέταρτης 27/6 και ώρα 1:00 πμ εμφάνιση αρκούδας στην πλατεία της Πολυκάρπης

πηγή:  https://fouit.gr/2018/06/27/%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%B2/

Αρκούδες κόβουν «βόλτες» στον Γράμμο (Βίντεο)

Δείτε δύο όμορφα βίντεο του Αντώνη Σιναπίδη, με εμφανίσεις αρκούδων, στην περιοχή του Γράμμου.

πηγή: https://www.svouranews.gr/2018/06/blog-post_605.html

ΕΚΤΑΚΤΟ – Κυνηγητό με αρκούδα μέσα στο Τοιχιό

Σύμφωνα με πληροφορίες του SVOURA, μεγάλη επιχείρηση από Αρκτούρο και Δασική Υπηρεσία στήθηκε πριν από λίγο, μέσα στο κέντρο του Τοιχιού για την απομάκρυνση αρκούδας.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και άντρες της Δασικής Υπηρεσίας και άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών παρουσίας άγριας ζωής σε κατοικημένες περιοχές. Με τη χρήση ειδικών βεγγαλικών που παράγουν ενοχλητικό κρότο για τα ζώα, η αρκούδα εγκατέλειψε την περιοχή, αφού διέσχισε σχεδόν μεγάλο μέρος του χωριού.

πηγή: https://www.svouranews.gr/2018/06/blog-post_140.html

Τετ-α-τετ με αρκούδα στην πεζοπορία του Γράμμου!!! (βίντεο)

Όταν ξαφνικά βρεθείς αντιμέτωπος με αρκούδα, πεζοπορώντας στην καρδιά του Γράμμου, το πρώτο πράγμα που μπορείς να σκεφτείς, είναι να το βάλεις στα πόδια…

Εκτός και αν από… επαγγελματική διαστροφή, αποφασίσεις να αποθανατίσεις τη σκηνή, με ό,τι  φωτογραφικό μέσο διαθέτεις εκείνη τη στιγμή. Προχωρώντας μάλιστα προς το μέρος της αρκούδας, όπως θα έκανες με κάθε διασημότητα, που θα σου  “έκοβε” ξαφνικά τον δρόμο…

Φαίνεται όμως ότι εδώ είχα να κάνω με…  “αντιστάρ”, γιατί μόλις αντιλήφθηκε το φακό, έδωσε ένα σάλτο και χάθηκε στα πυκνά φυλλώματα της οξυάς. Χαρίζοντας μόνο μερικά δευτερόλεπτα σε βίντεο, σε κάποιον που δεν σεβάστηκε ούτε τα προσωπικά δεδομένα της…

Ήταν  βλέπεις μία  γνήσια εκπρόσωπος της άγριας πανίδας του Γράμμου, που υπακούει μόνο στο ένστικτό της και όχι στις επιθυμίες των οικολόγων που χρόνια τώρα προσπαθούν να συμφιλιώσουν την αρκούδα με τον άνθρωπο κατά πώς τους βολεύει.

Άλλη μία επιχορηγούμενη συμφιλίωση που απέτυχε…

Εδώ στο Γράμμο, λίγα μέτρα πριν το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ενός άλλου εμφυλίου πολέμου!

Αρκούδα εισέβαλε στην αυλή του Μυροφορίδη στην Χλόη

Αυξάνονται οι εμφανίσεις από αρκούδες εντός κατοικημένων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα χθες, Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, είχαμε νέα εμφάνιση αρκούδας εντός περιφραγμένης αυλής, στο σπίτι του κ.Μυροφορίδη στην Χλόη. Η ευμεγέθης αρκούδα εισέβαλε στην αυλή του σπιτιού και κατασπάραξε οικόσιτα ζώα.
πηγή: http://www.svouranews.gr/2018/06/blog-post_874.html
ΓΑΒΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ


ΕΚΤΑΚΤΟ – Κυνηγητό με αρκούδα μέσα στο Τοιχιό

Σύμφωνα με πληροφορίες του SVOURA, μεγάλη επιχείρηση από Αρκτούρο και Δασική Υπηρεσία στήθηκε πριν από λίγο, μέσα στο κέντρο του Τοιχιού για την απομάκρυνση αρκούδας.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και άντρες της Δασικής Υπηρεσίας και άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών παρουσίας άγριας ζωής σε κατοικημένες περιοχές. Με τη χρήση ειδικών βεγγαλικών που παράγουν ενοχλητικό κρότο για τα ζώα, η αρκούδα εγκατέλειψε την περιοχή, αφού διέσχισε σχεδόν μεγάλο μέρος του χωριού.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2018/06/blog-post_140.html

Τετ-α-τετ με αρκούδα στην πεζοπορία του Γράμμου!!! (βίντεο)

Όταν ξαφνικά βρεθείς αντιμέτωπος με αρκούδα, πεζοπορώντας στην καρδιά του Γράμμου, το πρώτο πράγμα που μπορείς να σκεφτείς, είναι να το βάλεις στα πόδια…

Εκτός και αν από… επαγγελματική διαστροφή, αποφασίσεις να αποθανατίσεις τη σκηνή, με ό,τι φωτογραφικό μέσο διαθέτεις εκείνη τη στιγμή. Προχωρώντας μάλιστα προς το μέρος της αρκούδας, όπως θα έκανες με κάθε διασημότητα, που θα σου “έκοβε” ξαφνικά τον δρόμο…

Φαίνεται όμως ότι εδώ είχα να κάνω με… “αντιστάρ”, γιατί μόλις αντιλήφθηκε το φακό, έδωσε ένα σάλτο και χάθηκε στα πυκνά φυλλώματα της οξυάς. Χαρίζοντας μόνο μερικά δευτερόλεπτα σε βίντεο, σε κάποιον που δεν σεβάστηκε ούτε τα προσωπικά δεδομένα της…

Ήταν βλέπεις μία γνήσια εκπρόσωπος της άγριας πανίδας του Γράμμου, που υπακούει μόνο στο ένστικτό της και όχι στις επιθυμίες των οικολόγων που χρόνια τώρα προσπαθούν να συμφιλιώσουν την αρκούδα με τον άνθρωπο κατά πώς τους βολεύει.

Άλλη μία επιχορηγούμενη συμφιλίωση που απέτυχε…

Εδώ στο Γράμμο, λίγα μέτρα πριν το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ενός άλλου εμφυλίου πολέμου!

πηγή: https://www.kastorianiestia.gr/2018/06/%CF%84%CE%B5%CF%84-%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%84-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85/

Μάιος 2018

Μεταμόρφωση Καστοριάς – Ζημιές σε κερασιές από αρκούδαΣτην Μεταμόρφωση Καστοριάς πριν λίγο αρκούδα έκανε την εμφάνιση της και κατέστρεψε κερασιές…..

πηγή: http://www.alphafm.gr/archives/166558

Σε συνέχεια του θέματος με την αρκούδα που γέννησε δύο αρκουδάκια σε αυλή στη Δροσοπηγή, ένα νέο βίντεο με την αρκούδα και δύο αρκουδάκια να βολτάρουν έξω από σπίτι

πηγή: https://fouit.gr/2018/05/30/%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AE-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%BF%CE%B9%CE%BA/

Μάρτιος 2018

ΤΩΡΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Δύο αρκούδες στην περιοχή της Πέτρας – Φωτογραφίες από το σημείο (Φώτο)

Μεγάλη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται αυτή την ώρα στην περιοχή της Πέτρας, καθώς έκαναν την εμφάνιση τους δύο αρκούδες οι οποίες βρίσκονται στην πλευρά της λίμνης. Στο σημείο έφτασε άμεσα η ομάδα του Αρκτούρου και η Αστυνομία, όπου έχουν στήσει μία μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση τους. Δείτε φωτογραφίες που εξασφάλισε το SVOURA από το σημείο.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2018/03/blog-post_981.html

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Πανικός με αρκούδα τα ξημερώματα σε αγρόκτημα έξω από το Άργος Ορεστικό (Φώτο)

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε για ακόμη μία φορά αρκούδα σε κοτέτσι, αυτή την φορά σε αγρόκτημα έξω από το Άργος Ορεστικό προς Μανιάκοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του SVOURA η αρκούδα κατασπάραξε εννέα (9) κότες και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο αγρόκτημα.

Δείτε φωτογραφίες:

πηγή: http://www.svouranews.gr/2018/03/blog-post_759.html

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Χαμός τα ξημερώματα στην Κολοκυνθού – «Εισβολή» αρκούδας σε κοτέτσι – Κατασπάραξε πάνω από 40 κότες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SVOURA νέα επίθεση αρκούδας είχαμε τα ξημερώματα αυτή την φορά στην Κολοκυνθού. Αρκούδα εισέβαλε σε κοτέτσι και κατασπάραξε, όχι μία, ούτε δύο αλλά πάνω από 40 κότες.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2018/02/40.html

Φεβρουάριος 2018

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – «Εισβολή» αρκούδας στο Χιλιόδενδρο – Κατασπάραξε δύο κριάρια
Δύο Κριάρια, φαίνεται να συμπεριλάμβανε στο μενού της η αρκούδα που κινείται στην περιοχή. Πριν από λίγες ημέρες κατασπάραξε κότες, από κοτέτσι της Πενταβρύσου, ενώ χθες αναφέρθηκε κι άλλο περιστατικό, επίθεσης της αρκούδας, στο Χιλιόδεντρο όπου κατασπάραξε από κτηνοτρόφο δύο κριάρια.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/164319

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Αυτά είναι τα σπίτια που «επισκέφθηκε» η αρκούδα στην Πεντάβρυσο (Φώτο)

Δείτε μέσα από μία πανοραμική φωτογραφία του Τάκη Κλαζίδη, τα τρία σπίτια που επισκέφθηκε πρόσφατα η αρκούδα στην Πεντάβρυσο.

Δείτε φωτογραφία:

πηγή: http://www.svouranews.gr/2018/02/blog-post_908.html

Καστοριά: Η εκδήλωση για την αρκούδα και τον άνθρωπο (βίντεο)

Η διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, τα μέτρα πρόληψης ζημιών που προκαλούν αρκούδες στην αγροτική οικονομία και η αντιμετώπιση-ελαχιστοποίηση περιστατικών σύγκρουσης οχημάτων με αρκούδες, ήταν τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η ανταλλαγή εμπειρίας και μεταφοράς καλών πρακτικών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά παρουσία του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Μιχελάκη, στα πλαίσια υλοποίησης της δράσης C2 του έργου LIFE AMYBEAR (Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου).

Η συνάντηση που διοργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τα μέλη των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, στόχευε στην περαιτέρω εξειδικευμένη ενημέρωσή τους πάνω σε ζητήματα που άπτονται στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων. Η επιτόπια επίσκεψη σε περιοχές εφαρμογής διαχειριστικών δράσεων και μέτρων που υλοποιήθηκαν στο Νομό Καστοριάς από το έργο LIFE ARCTOS/Καστοριά (LIFE09 NAT/GR/333), ολοκλήρωσε τον κύκλο ενημέρωσης των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης παρέχοντας στα μέλη τους τη δυνατότητα να λάβουν σημαντικές συμβουλές και τεχνικές πληροφορίες.

Το έργο LIFE ARCTOS/Καστοριά που υλοποιήθηκε από την 1/10/2010 έως τις 30/9/2015 στο Νομό Καστοριάς με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας της αρκούδας, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτού του έργου σε περιοχές όπου άνθρωπος και αρκούδα μοιράζονται την ίδια γη και καλούνται να συνυπάρξουν ειρηνικά.

Η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου και εργαλείου προς την κατεύθυνση βελτίωσης των όρων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, η συνέργεια με άλλα έργα και φορείς, η μεταφορά καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές καθώς και η ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσεων, εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την αποτελεσματική διαχείριση των πληθυσμών των αρκούδων και τη συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο, όπως υπογραμμίστηκε από τους εισηγητές της συνάντησης, οδηγώντας σε απτά αποτελέσματα που ανέδειξαν το έργο LIFE ARCTOS/Καστοριά ως ένα έργο πρότυπο στην κατηγορία του και το κατέταξαν ψηλά στις προτιμήσεις και άλλων φορέων, ως καινοτόμο παράδειγμα υιοθέτησης καλής εφαρμογής, διαχέοντας έτσι την πολύτιμη γνώση και εμπειρία.

Τα μέλη των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης καθώς και των περιοχών ευθύνης των Δασαρχείων Κοζάνης και Τσοτυλίου που συμμετείχαν στη συνάντηση, επισκέφτηκαν περιοχές εφαρμογής των διαχειριστικών δράσεων και μέτρων του έργου LIFE για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αρκούδων που πλησιάζουν συστηματικά κατοικημένες περιοχές (Καστοριά, Δισπηλιό), παραγωγικές μονάδες που εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης ζημιών (σκύλοι φύλαξης κοπαδιών, ηλεκτροφόρες περιφράξεις), καθώς και σημεία που έχουν καταγραφεί τροχαία ατυχήματα και έχουν εγκατασταθεί πινακίδες σήμανσης ή ειδικοί ανακλαστήρες για την εξάλειψη ή μείωση των ατυχημάτων.

Τέλος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Καστοριάς, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας από τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, τη Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, τις Διευθύνσεις Δασών Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας και Κοζάνης, τα Δασαρχεία Τσοτυλίου και Κοζάνης, καθώς και εκπρόσωποι των Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας, των εταίρων του έργου LIFE AMYBEAR από την εταιρεία LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης και την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή & Φύση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».

πηγή: https://fouit.gr/2018/02/09/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Ιανουάριος 2018

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Νεαρά αρκουδάκια κόβουν βόλτες στην περιοχή Πέτρα (Φώτο)

Αυτά είναι τα δύο νεαρά αρκουδάκια που σχεδόν καθημερινά κόβουν βόλτες ανενόχλητα δίπλα από τις επιχειρήσεις και τους διερχόμενους οδηγούς στην περιοχή Πέτρα.

Δείτε φωτογραφία:

πηγή: http://www.svouranews.gr/2018/01/blog-post_503.html

Δεκέμβριος 2017

Έκτακτο! Τροχαίο ατύχημα με νεκρή αρκούδα στην Εγνατία στη Σιάτιστα (Σκληρές εικόνες)

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στην Εγνατία, στη Σιάτιστα, στο ρεύμα προς Κοζάνη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, ο οδηγός κινούνταν στο ρεύμα προς Κοζάνη (ύψος Σιάτιστας), επιχειρώντας να προσπεράσει άλλο Ι.Χ., ενώ την ίδια στιγμή μέσα στον δρόμο βρισκόταν μια αρκούδα, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω της. Στη συνέχεια, το όχημα προσέκρουσε στην κεντρική διαχωριστική νησίδα και κατέληξε στη δεξιά πλευρά του δρόμου.

Ευτυχώς η ζωή του οδηγού δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ενώ, η αρκούδα τραυματίστηκε θανάσιμα.

Προσοχή σκληρές εικόνες:

πηγή: http://sentra.com.gr/ektakto-troxaio-atyxhma-me-nekrh-arkoyda-sthn-egnatia-sth-siatista-sklhres-eikones1/

Νοέμβριος 2017

Καθημερινές οι επιδρομές της αρκούδας στην Τσάκωνη – Ανάστατοι οι πολίτες

Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί από τον Δήμο Καστοριάς και από την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας για τις συνεχόμενες επιθέσεις και επιδρομές της αρκούδας μέσα στην Τσάκωνη, σε σπίτια και ιδιοκτησίες.

Ανυπεράσπιστοι οι κάτοικοι παθαίνουν καθημερινές ζημιές και αδιαφορούν οι πάντες

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/160648

Οκτώβριος 2017

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Κυνηγητό με αρκούδα μέσα σε χωριό (Φώτο)

Για μια ακόμη φορά, κάποια από τις πολλές αρκούδες της περιοχής, (αλήθεια… πού είναι αυτοί που έλεγαν πριν μερικά χρόνια, όταν έρεε το χρήμα.., ότι είναι είδος προς εξαφάνιση? ), μπήκε μέσα σε χωριό, και συγκεκριμένα στα Σπήλαια. Το αποτέλεσμα ήταν, να την κυνηγήσουν τα σκυλιά της περιοχής, αλλά και με φωνές, κάποιοι κάτοικοι που αντιλήφθηκαν την παρουσία της… Ακολούθησε, η έξοδός της από το χωριό, που ήταν επεισοδιακή, αφού τίποτε στον δρόμο της δεν την σταμάτησε, ούτε και οι φράχτες που βρέθηκαν μπροστά της, τους οποίους και ισοπέδωσε.

Ευτυχώς όμως, αν εξαιρέσουμε την υλική ζημιά που υπέστησαν κάποιοι κάτοικοι (αλήθεια… ποιος θα αποζημιώσει αυτούς τους συνταξιούχους των 380 € ? ) αυτό ήταν το λιγότερο που μπορούσε να συμβεί… Ευτυχώς δεν είχαμε κάτι πολύ χειρότερο, αλλά μήπως πρέπει να περιμένουμε αυτό, για να κινητοποιηθούν κάποιοι αρμόδιοι? Μόνο τότε θα παρθούν μέτρα, για κάτι που όλοι βλέπουν ότι μέρα με την μέρα παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις? Άραγε ήταν πιο σοβαρή η κατάσταση, όταν πριν χρόνια ισχυρίζονταν κάποιοι ότι υπάρχει έλλειψη πληθυσμού της στα μέρη μας? ( άποψη πλέον που αμφισβητείται απο όλους ). Ή τώρα, που φοβάται ο πολίτης να περπατήσει όχι μόνο στο δάσος, αλλά και στην άκρη των χωριών και των πόλεων !

Δεν νομίζω να θέλει κανείς να εξαφανιστεί η αρκούδα. Μεγαλύτερες οικολογικές ευαισθησίες, από όλους εμάς, που μεγαλώσαμε στα χωριά, δεν νομίζω να έχουν κάποιοι, αλλά αυτές οι ίδιες οικολογικές ευαισθησίες, μας κρατάν στα χωριά μας, και μας οδηγούν στο να θέλουμε να κάνουμε μια απλή βόλτα στα μέρη που μεγαλώσαμε και απολαμβάναμε πριν χρόνια, και τώρα δεν μπορούμε. Κι αυτό γιατί, πλέον στα μέρη μας, την θέση του ανθρώπου παίρνει η αρκούδα. Και …μάλλον σε λίγα χρόνια, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα άμεσα, μόνο αυτήν θα ζει στα χωριά αυτά…

Πολιτιστικός Σύλλογος Σπηλαιωτών (Σπήλαια-Καστοριάς)

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/10/blog-post_265.html?m=1

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Ζουν μαζί με την αρκούδα στην Ιεροπηγή

Με τον φόβο να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα ζουν οι κάτοικοι της Ιεροπηγής τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του alphafm.gr.
Μία μεγαλόσωμη καφέ αρκούδα καθημερινά έχοντας συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, φτάνει σχεδόν στις πόρτες των σπιτιών προκαλώντας τον φόβο στους κατοίκους του χωριού. Η αρκούδα αναζητά την τροφή της κοντά στους ανθρώπους, καταστρέφοντας περιουσίες, και κατασπαράζοντας ζώα.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/10/blog-post_22.html?m=1

Σεπτέμβριος 2017

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΣΟΚ! Καστοριανός βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκούδες (Βίντεο)

Ατάραχος Καστοριανός καταγράφει δύο αρκούδες που τρέχουν προς τα επάνω του με μοναδική του ανησυχία τον σκύλο του τον Φρέντυ!! Το συμβάν έγινε 3 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς.

πηγή:http://www.svouranews.gr/2017/09/blog-post_975.html?m=1

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Φόβος και τρόμος από αρκούδα και τα μικρά της, στη Πολυκάρπη (Φώτο)

Επιδρομές στις μηλιές της Πολυκάρπης, κάνουν τον τελευταίο καιρό οι αρκούδες, προσπαθώντας να τραφούν με τα μήλα. Το γεγονός αυτό προκαλεί φόβο και τρόμο στους κατοίκους της περιοχής που ανησυχούν ακόμη και για την ζωή τους. Δείτε στην φωτογραφία παρακάτω την ζημιά που προκάλεσαν σε μία από τις μηλιές.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/09/blog-post_188.html?m=1

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδων, χθες βράδυ στην Ιεροπηγή (Φώτο)
Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδων στήθηκε χθες βράδυ στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, χθες στην Ιεροπηγή, από την ομάδα άμεσης επέμβασης.

Δείτε φωτογραφία:

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/09/blog-post_285.html

Αύγουστος 2017

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα στη Μεσοποταμία (Φώτο)

Τροχαίο ατύχημα με θύμα μία αρκούδα σημειώθηκε στη Μεσοποταμία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το τροχαίο σημειώθηκε λίγο έξω από την Μεσοποταμία τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αρκούδα σκοτώθηκε επιτόπου ενώ το όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Στο ΙΧ αυτοκίνητο επέβαιναν τρία άτομα που ευτυχώς δεν έπαθαν το παραμικρό. Σε λίγο θα βγει και σχετικό δελτίο τύπου από τον Αρκτούρο. Δείτε φωτογραφία από το σημείο του ατυχήματος.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/08/blog-post_258.html?m=1

Ιούλιος 2017

Καστοριά – Σήμερα πρωί πρωί: Πήγε βόλτα και έπεσε πάνω σε αρκούδες (βίντεο)

Σήμερα το πρωί στις 6, πήγε βόλτα για να εκπαιδεύσεις τα σκυλιά του και έπεσε πάνω σε δύο αρκούδες. Το περιστατικό συνέβη λίγο έξω από το Χιλιόδενδρο στον δρόμο προς Αυγή

πηγή: https://fouit.gr/2017/07/20/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%AF-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%AF-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B5-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CF%84%CE%B1/

Ιούνιος 2017

KAΣΤΟΡΙΑ – Αρκούδα στην άκρη του δρόμου, στην διαδρομή από Κορησό προς Γέρμα (Φώτο)
Σε λίγο θα τις φιλοξενούμε και σαν κατοικίδια…αφού πλέον οι εμφανίσεις τους είναι καθημερινές ακόμη και σε πολυσύχναστα σημεία. Την εμφάνιση της έκανε νωρίτερα άλλη μία αρκούδα στην διαδρομή από Κορησό προς Γέρμα.

Δείτε φωτογραφία:

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/06/ka_4.html

Τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στην Πέτρα
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα Σάββατο περίπου στις 11.00 το πρωί στην περιοχή Πέτρα.

Διερχόμενος οδηγός χτύπησε μία νεαρή αρκούδα όταν ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά του, ευτυχώς ο οδηγός δεν τραυματίστηκε αλλά όχημα του υπέστη υλικές ζημιές. Το νεαρό αρκουδάκι εξαφανίστηκε τρέχοντας πάλι πίσω στο βουνό.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/155862

KAΣΤΟΡΙΑ – Τροχαίο ατύχημα με νεαρό αρκουδάκι μέσα στο Δισπηλιό

Τροχαίο ατύχημα με νεαρό αρκουδάκι σημειώθηκε χθες βράδυ μέσα στο Δισπηλιό. Σύμφωνα με πληροφορίες του SVOURA οδηγός ΙΧ που είχε προορισμό από Δισπηλιό προς Άργος Ορεστικό, λίγο πριν βγει από το χωριό πετάχτηκε ξαφνικά στο οδόστρωμα ένα νεαρό αρκουδάκι, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αντιδράσει και να το τραυματίσει. Από το ατύχημα το ΙΧ υπέστει σοβαρές υλικές ζημιές ενώ το αρκουδάκι εξαφανίστηκε τρέχοντας προς το βουνό.

Πηγή: http://oladeka.com/2017/06/ka%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B5%CE%B1%CF%81%CF%8C-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF/

ΤΩΡΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Μεγάλη αναστάτωση στην Πέτρα – Νέα εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή
Μεγάλη κινητοποίηση αυτή την ώρα στην περιοχή Πέτρα, από Αρκτούρο και Αστυνομία.
Αρκούδα κατέβηκε από το βουνό διέσχισε τον δρόμο και έφτασε μέχρι την λίμνη. Μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/154976

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Αρκούδα επιτέθηκε και τραυμάτισε κάτοικο από το Μαυροχώρι

Σύμφωνα με πληροφορίες του SVOURA σήμερα το πρωί κάτοικος από το Μαυροχώρι όπου έκανε την καθιερωμένη του βόλτα με τα σκυλιά του, δέχτηκε επίθεση από μία μεγάλη καφέ αρκούδα στην ευρύτερη περιοχή του Μαυροχωρίου. Αμέσως μετά την επίθεση η αρκούδα τράπηκε σε φυγή μαζί με τα δύο της αρκουδάκια. Ο άτυχος άντρας τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καστοριάς για τις πρώτες βοήθειες.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/06/blog-post_70.html

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Αρκούδα επιτέθηκε σε 54χρονο – Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο

Επίθεση από αρκούδα δέχτηκε πριν λίγες ώρες ένας 54χρονος άντρας από τα χωριά του Βοϊου που βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια του Νομού Καστοριάς. Ο 54χρονος είχε στο σπίτι του 3 προβατάκια και τα έβγαλε όπως συνήθιζε κάθε μέρα για να βοσκήσουν, ξαφνικά εκεί που καθόταν και τα κοίταζε δέχτηκε πισώπλατα επίθεση από μία μεγάλη καφέ αρκούδα. Ο άτυχος άντρας σωριάστηκε στο έδαφος και λίγο αργότερα τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Καστοριάς όπου και νοσηλεύεται μέχρι και αυτή την ώρα, καθώς φέρει τραύματα στην πλάτη.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/06/54.html

Μάιος 2017

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Τα…αρκουδάκια και το παραμύθιασμα μιας ολόκληρης κοινωνίας

«26/5/2017 ώρα 8.55 Στον δρόμο έξω από το Δισπηλιό σε απόσταση 5 – 6 μέτρων το σφυρίξαμε και ήρθε σαν σκυλάκι… Ένα μικρό αρκουδάκι» Αυτά γράφει σήμερα στο facebook ο Αντιδήμαρχος Έργων, κ. Σωκράτης Λιάνος που βιντεοσκόπησε μία αρκούδα που βρήκε λίγο έξω από το Δισπηλιό όπως ο ίδιος αναφέρει…

Και το παραμύθι συνεχίζεται…Μαζί με τον εξωραϊσμό της κατάστασης (δεν αναφέρομαστε στον κ. αντιδήμαρχο) και τον εθελούσιο στρουθοκαμηλισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας: «Η αρκουδίνα» η «Πέρσα» ο «αρκούδος» η «αρκουδίτσα» το «αρκουδάκι» και όλα τα άλλα γλυκά και τρυφερά υποκοριστικά που δίνουμε στο ζώο αυτό, παροπλίζουν τη λογική και δημιουργούν ένα πολύ βολικό άλλοθι, για ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους εν δυνάμει ΕΝΟΧΟΥΣ, ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ και ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ σε μια μελλοντική σοβαρή κρίση που κανείς δεν εγγυάται (άσχετα αν όλοι την απεύχονται) ότι δεν θα δημιουργήσουν αυτά τα ζώα που πλέον ζουν και περιφέρονται μέσα σε αστικό και ημιαστικό περιβάλλον σαν να είναι αδέσποτα σκυλάκια.

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ να εξηγηθεί από την ζωή -ή τον θάνατο- αυτό που εννούμε.

Ο νοών νοείτω…

πηγή: http://oladeka.com/2017/05/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D/

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Απίστευτο σκηνικό με την νεαρή αρκούδα στην Πέτρα – Ανέβηκε σε δέντρο για να φάει κεράσια

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Απίστευτο σκηνικό με την νεαρή αρκούδα σημειώθηκε στην περιοχή Πέτρα, η συγκεκριμένη αρκουδίτσα που κάνει σχεδόν καθημερινά εμφανίσεις στην περιοχή, μπήκε σε αυλή σπιτιού και ανέβηκε στην κερασιά για να γευτεί λίγα από τα αγαπημένα της φρούτα.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/05/blog-post_825.html?m=1

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Πανικός στο Χιλιόδενδρο – Μπήκε η αρκούδα στο χωριό

Μεγάλη αναστάτωση αυτή την ώρα (22:10) στο Χιλιόδενδρο. Μπήκε η αρκούδα μέσα στο χωριό και περιφέρεται περιμετρικά του γηπέδου. Στο σημείο βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη, μέλη της ομάδας Αρκτούρος και άντρες του Δασαρχείου όπου έχουν στήσει επιχείρηση για την απομάκρυνση της. Οι κάτοικοι του χωριού είναι φοβισμένοι και δεν τολμούν να βγουν στις αυλές τους.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2017/05/blog-post_45.html?m=1

Απρίλιος 2017

Η αρκούδα αναστάτωσε και πάλι την Πέτρα

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης της αρκούδας από την περιοχή Πέτρα σήμερα το πρωί.

Τόσο η ομάδα άμεσης επέμβασης αλλά και δύναμη της αστυνομίας προσπαθούσαν μέχρι αργά το απόγευμα να διώξουν το ζώο από την παραλίμνια ζώνη προς το βουνό.

Για μια ακόμη φορά γίνεται έκκληση σε όσους κινούνται με τα αυτοκίνητά τους στη συγκεκριμένη περιοχή να διατηρούν χαμηλή ταχύτητα και να προσέχουν ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το αρκουδάκι που είχε «ξετρελάνει» όλο τον κόσμο με τα παιχνίδια του στην παγωμένη λίμνη.

πηγή: http://antennes.gr/index.php/kastoria/item/2744-i-arkoyda-anastatose-kai-pali-tin-petra

Νέο ατύχημα με αρκούδα στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ το βράδυ της Ανάστασης. Νεκρό το ζώο

Ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα με αρκούδα στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ στην Εγνατία κοντά στην Expotan..

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το ατύχημα συνέβη το βράδυ της Ανάστασης με σοβαρές υλικές ζημιές στο όχημα του αλλοδαπού που οδηγούσε

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/152878

Μάρτιος 2017

Δυο μικρά αρκουδάκια από Χλόη προς Τοιχιό πάνω στον δρόμο – Εντός και εκτός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ οι αρκούδες πλέον

Αρκούδες παντού στην Καστοριά. Ταυτόχρονα με την αρκούδα στην »ΠΕΤΡΑ» χθες εμφανίσθηκαν πάνω στον δρόμο από ΧΛΟΗ προς ΤΟΙΧΙΟ δυο αρκούδες και για λίγο ο οδηγός κατάφερε ψύχραιμος να παραμείνει στον δρόμο.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/151954

Ξύπνησαν πεινασμένες οι Αρκούδες – Επιθέσεις σε Ιεροπηγή και Ποριά

Μετά τη χειμερία νάρκη οι αρκούδες ξύπνησαν και μάλιστα πεινασμένες.

Ήδη έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε κοπάδι στην Ιεροπηγή όπου αρκούδα με δύο μικρά άρπαξαν πρόβατο και κατσίκι, προξενώντας και υλικές ζημιές στη στάνη του κτηνοτρόφου. Σήμερα το πρωί είχαμε επίθεση αρκούδας και σε κοτέτσι στην Ποριά με λεία κοτόπουλα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Antennes FM τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς μπορεί να είναι και καθημερινά, ενώ για την περίφημη ειρηνική συνύπαρξη αρκούδας και κατοίκων τόνισε ότι βασική προϋπόθεση θα μπορούσε να είναι και η αποζημίωση των ανθρώπων που παθαίνουν ζημιές.

πηγή: http://antennes.gr/index.php/kastoria/item/2292-ksypnisan-peinasmenes-oi-arkoydes-epitheseis-se-ieropigi-kai-poria

Φεβρουάριος 2017

Aπίστευτες εικόνες στην Καστοριά: Η αρκούδα επέστρεψε στη λίμνη, σκότωσε έναν κύκνο και δέχτηκε επίθεση από αετό Μοναδικές σκηνές άγριας φύσης στην παγωμένη λίμνη – Bίντεο από drone

Το νεαρό αρσενικό που έκανε χθες πρώτη φορά την εμφάνισή του, επέστρεψε ξανά σήμερα νωρίς το απόγευμα στη νότια πλευρά της πόλης και εθεάθη στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες του Αρκτούρου, η Εταιρία Περιβάλλοντος Καστοριάς, υπάλληλοι του δασαρχείου και η αστυνομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας και το ζώο να οδηγηθεί έξω από τη λίμνη και εκτός κατοικημένης περιοχής. Μάλιστα όσοι παρακολουθούσαν με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές την πορεία του ζώου μέσα στην παγωμένη λίμνη έγιναν μάρτυρες μιας μικρής διαμάχης ανάμεσα στην επισκέπτρια αρκούδα και ένα σπάνιο θαλασσαετό. Η αρκούδα γευμάτιζε τη λεία της, έναν μεγαλόσωμο κύκνο της λίμνης, ώσπου έκανε την εμφάνισή του ένας τεράστιος αετός που προσπάθησε να διεκδικήσει το νεκρό κύκνο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αρκούδα σηκώθηκε πολλές φορές στα δύο της πόδια, χωρίς όμως να αφήνει ούτε λεπτό τη λεία της, με αποτέλεσμα ο αετός να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ο Κώστας Καπουργάς που με την κάμερά του κατάγραψε το περιστατικό αναφέρει: «Όταν η λίμνη παγώνει πολλά περίεργα συμβαίνουν. Εικόνες από Νational Geographic ζούμε τις τελευταίες ημέρες στην Καστοριά. Θεωρούσα απίστευτο το γεγονός να φωτογραφίζω μια αρκούδα πάνω στην παγωμένη λίμνη, να θρέφεται με τους νεκρούς κύκνους. Το ακόμη πιο απίστευτο όμως ήρθε λίγες ώρες αργότερα. Την ώρα που η νεαρή αρκούδα έτρωγε τον νεκρό κύκνο, ένας Θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla) με άνοιγμα φτερών πάνω από 2 μέτρα, που για πρώτη φορά καταγράφεται στην Καστοριά, επιτέθηκε στην αρκούδα με σκοπό να αρπάξει τον νεκρό κύκνο. Η αρκούδα όμως δεν πτοήθηκε, απώθησε τον θαλασσαετό και συνέχισε το γεύμα της. Ο θαλασσαετός στάθηκε λίγο πιο πέρα περιμένοντας την σειρά του, όχι για πολύ όμως, ένα κοπάδι κουρούνες παρενοχλώντας τον διαρκώς τον ανάγκασαν να τραπεί σε άτακτη φυγή». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του όταν παρατηρώντας καλύτερα το φωτογραφικό υλικό μέλους της εταιρίας περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι ο από αέρος εισβολέας δεν ήταν άλλος από ένα σπάνιο θαλασσαετό Halliaetous albicilla που φαίνεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στην περιοχή, μιας και η προσφορά τροφής εξαιτίας των παγωμένων λιμνών στην δυτική Μακεδονία είναι άφθονη. «Σήμερα είναι μια θαυμάσια ημέρα, είμαστε χαρούμενοι γιατί η παρουσία αυτού του υπέροχου αρπακτικού δείχνει ότι το οικοσύστημα της περιοχής μας είναι ζωντανό και γεμάτο υγεία» σημείωσε. Στην Ελλάδα Ο θαλασσαετός απαντάται ως σπανιότατο είδος με ελάχιστα ζευγάρια κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας, έχει άνοιγμα φτερών έως 2,35 μέτρα και μπορεί να διανύσει αποστάσεις έως 5.000 χλμ. όταν χρειάζεται να μετακινηθεί σε θερμότερες περιοχές. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η αρκούδα επέστρεψε εκ νέου στην παγωμένη λίμνη «γιατί η τροφή είναι σε αφθονία και το κυνήγι για το νεαρό ζώο είναι εύκολη υπόθεση». Τα μεγάλα πουλιά της λίμνης, όπως κύκνοι και πάπιες από την πολυήμερη παγωνιά και την έλλειψη τροφής είναι εξασθενημένα, αδύναμα και κάποια τραυματισμένα με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία για το νεαρό αρσενικό που κάνει χιλιόμετρα πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης. Συνεργεία των εθελοντών του Αρκτούρου και της εταιρίας προστασίας περιβάλλοντος σε συνεργασία με την αστυνομία περιπολούν στην νότια είσοδο της πόλης παρακολουθώντας εάν η αρκούδα βγει από την λίμνη ώστε να την κατευθύνουν σε μη κατοικημένη περιοχή. Το βίντεο κατέγραψε ο φωτογράφος Γιάννης Τράσιας

Πηγή: http://www.lifo.gr

Από πότε θεωρούμε φυσιολογικό να «πετάγεται» αρκουδάκι στον δρόμο;

Με αφορμή το περιστατικό στην Πέτρα, κατά το οποίο διερχόμενο ΙΧ τραυμάτισε περαστικό …αρκουδάκι, το οποίο στη συνέχεια από τον τρόμο του κρύφτηκε στο βουνό, θα σχολιάσουμε τα εξής:

Θεωρείται φυσιολογικό, πλέον, στην πόλη της Καστοριάς, σε έναν κομβικό δρόμο, με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και γουνοποιητικές επιχειρήσεις πρώτης γραμμής, να κινδυνεύει ο διερχόμενος οδηγός, πεζός ή ποδηλάτης, ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, να συναντήσει μια αρκούδα;

Οι φορείς λαμβάνουν κάποιο μέτρο ή αναλώνονται σε κυνήγι φαντασμάτων και εντυπώσεων;

Την Τρίτη το απόγευμα φωτογραφίζαμε το κρυφτό της μικρής αρκούδας λίγα μόλις μέτρα μακριά μας. Σήμερα -πιθανότατα- η ίδια μικρή αρκούδα τραυματίστηκε, αλλά και προκάλεσε ζημιές σε ανυποψίαστο ΙΧ. Σε κάθε στροφή, πλέον, οι οδηγοί που διασχίζουμε την Πέτρα ευχόμαστε να μην πεταχτεί αρκούδα στον δρόμο μας…η κίνηση είναι μεγάλη και ένα δυστύχημα δεν πρέπει να είναι αφορμή για τη λήψη μέτρων. (Τα γνωστά αδέσποτα της περιοχής δε θα τα σχολιάσουμε σε αυτό το κείμενο!)

Λογικά ερωτήματα «βασανίζουν» τις σκέψεις μας…

Για ποιο λόγο και πώς φτάσαμε να ζούμε -στην κυριολεξία -με τις αρκούδες, στην πόλη της Καστοριάς; Πόσες είναι και πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν; Για το τέλος θα αφήσουμε την έμμεση ζημιά που κάνει στον τουρισμό μας, καθώς πρέπει να αναλογιστούμε κατά πόσο ακούγεται ελκυστικός σε οποιονδήποτε τουρίστα, ένας προορισμός με ελεύθερες αρκούδες…

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στο καταφύγιο στο Νυμφαίο είδαμε λιγότερες αρκούδες ..

Χ.Κ.

πηγή: https://fouit.gr/2017/02/24/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84/

Αρκουδίτσα έκανε βόλτες πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Σήμερα το μεσημέρι στήθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης μιας νεαρής αρκούδας που έκοβε βόλτες πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς από την ομάδα έκτακτης επέμβασης του Αρκτούρου μελών της Εταιρίας προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς και της Αστυνομίας. Η αρκούδα πέρασε από την περιοχή της Πέτρας και κατευθύνθηκε προς την πόλη της Καστοριάς ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες απομακρύνθηκε από την πόλη και αφού παρακολουθήθηκε για αρκετές ώρες βγήκε στο σημείο από όπου είχε ανέβει πάνω στην παγωμένη λίμνη.

Φωτογραφίες: Χρήστος Τόσκος

πηγή: https://fouit.gr/2017/02/05/%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1/

Δεκέμβριος 2016

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Νέα εμφάνιση των δύο νεαρών αρκούδων στην Καστοριά

Το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου έκαναν την επανεμφάνισή τους οι 2 νεαρές αρκούδες (πιθανότατα από την ίδια γέννα) στην περιοχή «Πέτρα» Καστοριάςκοντά στον αστικό ιστό της πόλης. Τα 2 αυτά ζώα ήταν ξανά στην επικαιρότητα και πριν λίγες εβδομάδες οπότε και εμφανίσθηκαν στην παιδική χαρά στην παραλίμνια είσοδο της πόλης της Καστοριάς.
Στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ που είναι και μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης με βάση το σχετικό ΦΕΚ 272/07-02-2014 «Λήψης μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές», έσπευσαν στην περιοχή μετά από ειδοποίηση της Αστυνομίας Καστοριάς και εξέτασαν τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να κατανοηθεί καλύτερα το συμβάν.
Στη συνέχεια έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση τοποθέτηση από το Δασαρχείο Καστοριάς προειδοποιητικής σήμανσης (2 φορητές πινακίδες με αναλάμπουσες λυχνίες) για τους οδηγούς με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενου τροχαίου ατυχήματος από την σύγκρουση διερχόμενου οχήματος με τις δύο αρκούδες , καθότι όλα δείχνουν ότι ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές προσέγγισης δασώδους περιοχής κοντά στη λίμνη της Καστοριάς, διασχίζοντας τον δρόμο σε εκείνο το σημείο. Από την πλευρά της η «Καλλιστώ» θα τοποθετήσει ειδικές κάμερες υπέρυθρων στα πιθανά περάσματα – ρεματιές για να ταυτοποιηθούν καλυτέρα οι κινήσεις των 2 αρκούδων.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία της «Καλλιστώ» με την Διεύθυνση Δασών/Δασαρχείο Καστοριάς (συντονιστή της τοπικής ΟΑΕ με βάση το ΦΕΚ) ενημερωθήκαμε ότι η δασική υπηρεσία έχει ήδη αιτηθεί επισήμως από την ΔΕΚΕ – (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) , την εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων στην περιοχή, ωστόσο το αίτημα δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί. Από την πλευρά της η «Καλλιστώ» θα πιέσει με νέα επιστολή προς την ΔΕΚΕ. Να σημειωθεί επίσης ότι η Δασική Υπηρεσία Καστοριάς υστερεί ακόμη (όπως και άλλες) σε υλικά μέσα επέμβασης και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών καθότι οι σχετικές πιστώσεις που έχει αιτηθεί από το Πράσινο Ταμείο δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.
H ΚΑΛΛΙΣΤΩ θέλει για ακόμα μία φορά να υπενθυμίσει στους οδηγούς ότι πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί αυτή την εποχή, καθώς όσες αρκούδες δεν έχουν πέσει ακόμα σε χειμέριο λήθαργο αρκούδες παρουσιάζουν ιδιάζουσα κινητικότητα.
Επιπλέον η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να επεμβαίνει όπου αυτό είναι δυνατόν. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως (εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ασκώντας έλεγχο προς την Πολιτεία) ώστε να εφαρμόζονται οι ψηφισμένοι νόμοι, όπως η σχετική με το περιστατικό ΚΥΑ, και να μην θεωρείται «πολυτέλεια εν καιρώ κρίσης» η προστασία της άγριας ζωής.
Πηγή: zougla.gr

KAΣΤΟΡΙΑ – Δύο αρκουδάκια πριν λίγο στην Πέτρα – Μεγάλη κινητοποίηση από Αστυνομία, Αρκτούρο και Καλλιστώ (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Την εμφάνιση τους έκαναν ξανά πριν λίγο τα δύο μικρά αρκουδάκια στην περιοχή της Πέτρας όπου αμέσως σήμανε »συναγερμός» σε Αστυνομία, Αρκτούρο και Καλλιστώ.

Δείτε φωτογραφία:

πηγή: http://www.svouranews.gr/2016/12/ka_71.html

Νοέμβριος 2016

Οι βόλτες των αρκούδων μέσα στην πόλη της Καστοριάς κατέδειξαν την αποτυχία μας ως κράτους και στον τομέα της διαχείρισης της άγριας ζωής (via Το Έθνος)

Οι βόλτες των αρκούδων μέσα στην πόλη της Καστοριάς κατέδειξαν την αποτυχία μας ως κράτους και στον τομέα της διαχείρισης της άγριας ζωής (via Το Έθνος)
Τα τελευταία γεγονότα με τη βόλτα των αρκούδων μέσα στην πόλη της Καστοριάς κατέδειξαν με τον πιο ευφάνταστο και εντυπωσιακό τρόπο την αποτυχία μας ως κράτους και στον τομέα της διαχείρισης και προστασίας της άγριας ζωής.

Ολη τη νύχτα αστυνομικοί με περιπολικά διέτρεχαν τα πάρκα και τους δρόμους, προσπαθώντας να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας των αρκούδων εντός της πόλης. Διαθέτουν, άραγε, οι αστυνομικοί που περιπολούν τα βράδια στις πόλεις της Μακεδονίας και όχι μόνο τον απαραίτητο εξοπλισμό με όπλα αναισθησίας, πλαστικές βολίδες κυνηγετικού όπλου, φυσίγγια κρότου, παγίδες, αλλά κυρίως και ένα σαφές σχέδιο και εκπαίδευση αντιμετώπισης των αρκούδων;

Οι αρμόδιοι δασοφύλακες του Ελληνικού Δημοσίου είναι συνήθως απόντες από παρόμοια βραδινά περιστατικά. Αλλά και αν ακόμη οι αρκούδες έμπαιναν στην πόλη εντός του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, έχουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό και την εκπαίδευση οι φύλακες της άγριας ζωής;

Μάλλον ζητάμε πολλά ως πολίτες από το ελληνικό κράτος. Τόνοι μελάτης, στρέμματα χαρτιού και εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται για μελέτες, σχεδιασμούς, οργάνωση ομάδων άμεσης επέμβασης για την προστασία των αρκούδων από τις ΜΚΟ. Ακόμη και απαγορεύσεις φωτισμού της Εγνατία επιβλήθηκαν για να μην ενοχλούνται οι αρκούδες… στα βουνά.
Τώρα, πώς εξηγείται το φαινόμενο να ενοχλούν τα φώτα της Εγνατία στην Πίνδο και να μη συμβαίνει το ίδιο με τα φώτα της πόλης μέσα στην Καστοριά, αυτό μόνο οι αρκούδες θα πρέπει να μας το εξηγήσουν… Το κράτος μας αντί να οργανώσει ένα σχέδιο διαχείρισης και να εξοπλίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες φύλαξης της άγριας ζωής με τα κατάλληλα αποτρεπτικά μέσα, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, άφησε διάφορες ΜΚΟ και αυτόκλητους προστάτες να αυτοσχεδιάζουν και να πειραματίζονται με ιδεοληπτικές πρακτικές και με αστειάκια για τραμπάλες και αρκουδάκια που παίζουν στα πάρκα.

Κόβουν βόλτες…

Η διαχείριση της άγριας ζωής και της φύσης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στο έλεος γραφικοτήτων ή ακραίων ακτιβιστικών πρακτικών. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, ακόμη και της Αφρικής, τα επικίνδυνα άγρια ζώα που προσεγγίζουν οικισμούς δεν κόβουν βόλτες στα πάρκα και στις παιδικές χαρές όπως οι δικές μας «αρκουδίτσες», απομακρύνονται μόνιμα και οριστικά και μεταφέρονται σε ασφαλές για τα ίδια, αλλά κυρίως για να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων, περιβάλλον. Η αρκούδα είναι το μεγαλύτερο άγριο ζώο της χώρας μας. Το ότι κυκλοφορούν μέσα στις πόλεις, ενώ οι διάφορες ΜΚΟ προστατεύουν τις περιοχές τους στα βουνά, το ότι νιώθουν το αστικό περιβάλλον ως δικό τους ζωτικό χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δείχνει ότι το σύστημα διαχείρισης και προστασίας της αρκούδας στη χώρα μας ξεκίνησε και εξελίσσεται σε λάθος και επικίνδυνο δρόμο.

Ο ανθρωπομορφισμός στην αντιμετώπιση των άγριων ζώων μπορεί να είναι χρήσιμος και επικερδής στην επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων ΜΚΟ, όμως, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η συνύπαρξη των ανθρώπων και των άγριων ζώων. Η προστασία των άγριων ζώων δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της προστασίας των ανθρώπων.

Το κόστος της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιο, και αυτό πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα σε ένα σοβαρό κράτος. Πρέπει να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για να αντιληφθούν αρμόδιοι του κράτους και οι αναρμόδιοι των ΜΚΟ ότι πριν από τις αρκούδες υπάρχει και ο άνθρωπος;

Ή πρέπει να πάρουμε εμείς τα βουνά για να αποφύγουμε τις αρκούδες που παίζουν στα πάρκα και στις παιδικές χαρές και άρα δεν πρέπει να τις ενοχλούμε;

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ

.ethnos.gr

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Νέα εμφάνιση αρκούδας έξω από το Δισπηλιό

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Αρχίζει να γίνεται πλέον καθημερινό φαινόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες αναγνώστη πριν λίγο είχαμε και νέα εμφάνιση νεαρής αρκούδας έξω από το Δισπηλιό.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2016/11/blog-post_113.html

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Χαμός χθες βράδυ στην πόλη – Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας – Αρκουδάκια έκοβαν βόλτες σε κεντρικά σημεία

Μεταμεσονύκτιες βόλτες από αρκουδάκια …
Όταν χτυπάει το τηλέφωνο το βράδυ καταλαβαίνω πολλές φορές ότι πρόκειται για ζώα που συνήθως έχουν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα …. πάντα βέβαια σε φοβίζει το γεγονός το τι θα αντιμετωπίσεις σαν κλινική εικόνα του ζώου και προετοιμάζεσαι.

Χθες βράδυ λοιπόν ήταν ένα περιστατικό που δεν σε τρόμαζε η εικόνα το ζώου αλλά η θέση που ήταν !!! Εντός του αστικού ιστού της πόλης και μάλιστα κεντρικά!!!
Άμεση κινητοποίηση από την αστυνομία με τέσσερα αυτοκίνητα μαζί με τα πληρώματα τους κλείσαμε τις δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης και ξεκινήσαμε να προσεγγίζουμε τα ζώα με τρόπο που τα οδηγούσαμε προς την έξοδο του ιστού. Μετά από πολλές ώρες και μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε το εφικτό αποτέλεσμα για τα αρκουδάκια και τους ανθρώπους που δυστυχώς λόγο μεγάλης κινητοποίησης φέραμε ανησυχία στην περιοχή.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δείτε στον παρακάτω χάρτη την διαδρομή που ακολούθησαν:

πηγή: http://www.svouranews.gr/2016/11/blog-post_933.html

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Αρκούδα στην περιοχή Πέτρα

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Έκπληκτοι έμειναν νωρίς σήμερα το πρωί οι οδηγοί έτυχε να βρεθούν στην περιοχή Πέτρα, ξαφνικά είδαν μία αρκούδα να διασχίζει τον δρόμο ατάραχη και χωρίς να την ενοχλεί τίποτα…..
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην συγκεκριμένη περιοχή όχι μόνο για τις εμφανίσεις αρκούδων αλλά και για την ολισθηρότητα στου οδοστρώματος.

πηγή:http://www.svouranews.gr/2016/11/blog-post_88.html

Οκτώβριος 2016

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Αρκούδα σε σπίτι Αντιδήμαρχου της Καστοριάς
ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Σύμφωνα με πληροφορίες του SVOURA πριν από μερικές ημέρες ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Σωκράτης Λιάνος που κατοικεί στην περιοχή Πέτρα έμεινε έκπληκτος όταν είδε στον κήπο της αυλή του πατημασιές από αρκούδα αλλά και φαγωμένα φρούτα και λαχανικά.

πηγή: http://www.svouranews.gr/2016/10/blog-post_62.html?m=1

Ιούλιος 2016

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Επίθεση αρκούδας μέσα στην ΑΥΓΗ
Νέες καταγγελίες για επιθέσεις αρκούδας μέσα στο Δ.Δ Αυγής. Πανικός στους πολίτες. Συνεντεύξεις σε λίγο στην δημοσιογραφική εκπομπή του ΑΝΤ.ΠΑΡΑΡΑ στον Alpha 947 » ΡΟΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ »

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/134767

Ιούνιος 2016

Αρκούδα κολυμπούσε το πρωί στη Λίμνη της Καστοριάς (!)

Έσφιξαν οι ζέστες τις τελευταίες ημέρες και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αναζητούν “ανάσες” δροσιάς, αλλά και τα ζώα. Γνωστός επιχειρηματίας εντόπισε σήμερα το πρωί της Παρασκευής, μία αρκούδα να κολυμπάει κοντά στην ακτή στην περιοχή της Πέτρας, με κατεύθυνση από την πόλη προς το Δισπηλιό.

Αμέσως ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κατέφθασαν και άρχισε επιχείρηση για τον εντοπισμό του ζώου και με τη βοήθεια βαρκών από την εθνική ομάδα κωπηλασίας που έκανε προπόνηση εκείνη την ώρα στη λίμνη.

Παρόλη την πολύωρη αναζήτηση από λίμνη και στεριά, η κολυμβήτρια αρκούδα δε βρέθηκε.

oladeka.com

Αρκούδα πέταξε πέτρα σε οδηγό στη Βίγλα για να προστατεύσει το μικρό της! (Video)

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα στον δρόμο προς τη Βίγλα, όταν διερχόμενος οδηγός βιντεοσκοπούσε από κοντινή απόσταση μία αρκούδα μαζί με το μικρό της.

Η αρκούδα μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός ύπαρξης ανθρώπου πέταξε μία μεγάλη πέτρα προς το IX προκειμένου να τον εκφοβίσει.

Πηγή: seleo.gr

Απρίλιος 2016

Μια έκπληξη που μας άφησε άφωνους μας επιφύλαξε συμπολίτης μας από οικισμό της Καστοριάς … Έφερε στο Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων Καστοριάς ένα ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ !!!
Σίγουρα ενεργούσε με το συναίσθημα ώστε να προσφέρει βοήθεια σε ενα ανυπεράσπιστο ζώο όπως έκρινε ο ίδιος …δυστυχώς δεν είναι έτσι .
Είναι μια ενέργεια αρκετά παρακινδυνευμένη που ελλοχεύει κινδύνους της σωματικής μας ακεραιότητας ( το λιγότερο )και ιδιαίτερα της ζωής μας !!!
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ΠΟΤΕ ένα αρκουδάκι δεν βρίσκεται μόνο του, αλλά κάπου κοντά του είναι και η μητέρα του , έτοιμη να το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο ακόμη και με την ζωή της.
Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς από δω και πέρα ήταν μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο . Άμεσα καλέσαμε την Δασική υπηρεσία Καστοριάς και την κτηνίατρο του σταθμού μας κ. Τελιγιοριδου Ολυμπία για να εξετάσει την κλινική κατάσταση της μικρής .
Τέλος καλό όλα καλά…
Η μικρή επέστρεψε στον χώρο που βρέθηκε σε λίγες ώρες και μέσο μιας ειδικής διαδικασίας να πραγματοποιηθεί η επανασύνδεση με την μητέρα της .
Η μικρούλα βρέθηκε στην αγκαλιά της μαμάς και παίζει τώρα ανέμελη στο δασός με τα δικά παιχνίδια …

Nίκος Παναγιωτόπουλος

Πηγή: Νίκος Παναγιωτόπουλος / facebook

Οκτώβριος 2015

Τροχαίο με θύμα αρκουδάκι στην Καστοριά
Ένα αρκουδάκι έχασε τη ζωή του σε τροχαίο σε επαρχιακό δρόμο της Καστοριάς.Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, αρκουδάκι περίπου 20 κιλών, τραυματίσθηκε θανάσιμα όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο ΙΧ.Ειδοποιήθηκε η ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης που έσπευσε στο σημείο ώστε να απομακρύνει το άτυχο ζώο από το οδόστρωμα αλλά και την μητέρα του που το καλούσε επίμονα.

πηγή: διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/122312

Αύγουστος 2015

«Προβλήματα στην Π.Ε. Καστοριάς με συχνές επιδρομές αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές»
Η ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου με θέμα: «Προβλήματα στην Π.Ε. Καστοριάς με συχνές επιδρομές αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές».

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η :

Προς: Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην Π.Ε. Καστοριάς με συχνές επιδρομές αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές»

Κ. Υπουργέ,

Πληθαίνουν τα κρούσματα επιθέσεων που δέχονται από αρκούδες οι κτηνοτρόφοι και τα ποιμνιοστάσια τους καθώς και οι μελισσοκόμοι, αλλά και οικίες απλών πολιτών στην Π.Ε. Καστοριάς.

Οι εμφανίσεις αρκούδων καταγράφονται τόσο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Καστοριάς, όσο ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσοποταμίας, όπου έχουμε παρουσία αρκούδας, η οποία με καταστροφές σε ορνιθώνες και καλλιέργειες, έχει προκαλέσει έντονο φόβο στους πολίτες της περιοχής.

Το φαινόμενο αυτό τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις αφού οι επιθέσεις έχουν γίνει τόσο συχνές, που από “θαύμα” δεν έχουμε κάποιο σοβαρότερο ατύχημα και αναμένεται να συνεχιστούν το προσεχές διάστημα, μιας και θα έχουμε καρποφορία σε καλλιέργειες όπως καλαμπόκια, μήλα, αχλάδια κ.α.

Σε όλα τα παραπάνω, μειονέκτημα αποτελεί και η μη απόδοση της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο που ανήκει στην αρμοδιότητα σας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύσταση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που προβλέπεται και θα καλείτε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση επιθέσεων αρκούδας.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία των περιουσιών των διαφόρων παραγωγικών ομάδων που πλήττονται από τις επιθέσεις αυτές, καθώς και την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων που μπορεί να υπάρξουν με απρόβλεπτες συνέπειες, για τους ίδιους τους Πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς;

2) Ποιο το ύψος της χρηματοδότησης και σε πόσο χρονικό διάστημα προβλέπεται να αποδοθεί, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύσταση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και η ενίσχυση της με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά ως προς τον σκοπό της δράσης της;

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μαρία Β. Αντωνίου

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/118810

Μάιος 2015

Αρκούδα στην Ιεροπηγή προκάλεσε καταστροφές σε στάβλο
Αγανακτισμένοι και φοβισμένοι αγρότες και κάτοικοι στην Ιεροπηγή Καστοριάς από την ξαφνική πρωινή εισβολή αρκούδας σε στάβλο προκαλώντας καταστροφές.

» Είμαστε και φοβισμένοι και αγανακτισμένοι, σε λίγο θα φάει και εμάς »

δηλώνουν οι ιδιοκτήτες

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/113507

Ιούνιος 2014

Ανενόχλητη η αρκούδα στην Χλόη και στο Κεφαλάρι – Καθημερινά προκαλεί ζημιές
ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Ανενόχλητη και αυτή η αρκούδα καθημερινά σκορπά φόβο και προκαλεί ζημιές σε Κεφαλάρι και ΧΛΟΗ. Καμία αντίδραση από κανέναν, καμία επίβλεψή και δράση από το δασαρχείο και οποιονδήποτε άλλον φορέα…

Απόλυτη αδιαφορία…..

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/96901

Επίθεση αρκούδας με μεγάλες ζημιές και πάλι στην Μεσοποταμία
Και πάλι επίθεση αρκούδας με μεγάλες ζημιές σε σπίτι μέσα στην Μεσοποταμία.

Αγανακτισμένοι οι ιδιοκτήτες αλλά και πάλι δεν βρίσκουν άκρη στις επαφές που έχουν με φορείς και αυτοδιοίκηση

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/95671

Απρίλιος 2014

ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ το μικρό αρκουδάκι που βρέθηκε στην Αυγή Καστοριάς (φωτογραφίες)!!
Τη φροντίδα μίας ορφανής αρκούδας, μόλις 2,5 μηνών, με στόχο την περίθαλψη και την τελική επανένταξή της στη φύση ανέλαβε από την Παρασκευή ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Το μικρό αρκουδάκι βρέθηκε από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγής.
Δυστυχώς η προσπάθεια ανεύρεσης της μητέρας του δεν είχε αποτέλεσμα και, καθώς το αρκουδάκι ήταν ήδη μόνο του για δεύτερη μέρα, κρίθηκε ασφαλέστερη η μεταφορά του στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η επιβίωση του ήδη αδυνατισμένου και στρεσαρισμένου ζώου. Άλλωστε τα αρκουδάκια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τη μητέρα τους σε τόσο μικρή ηλικία.

Έτσι, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Το ίδιο πρωτόκολλο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία στις περιπτώσεις του Μικρού Τζον και του Νικήτα, των δύο ορφανών αρκούδων που περιέθαλψε και επέστρεψε στη φύση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ το 2012.
Η «Ζωή», όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι από τους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας που το εντόπισαν, μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Αν και ήταν ελαφρώς υποσιτισμένη, η κατάστασή της είναι σταθερή και δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Παρόλα αυτά τα πρώτα 24ωρα της περίθαλψης είναι τα πιο κρίσιμα και τα αποτελέσματα των λεπτομερών κτηνιατρικών εξετάσεων θα δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης της υγείας της.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ήρθε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τον Πρώην Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας και ειδικό στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, Δρ. John Beecham, ο οποίος θα συμμετέχει συμβουλευτικά στην επιχείρηση περίθαλψης και επανένταξης.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει η μικρή Ζωή μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση! Στην προσπάθεια αυτή, που αποτελεί ένα φιλόδοξο, πρωτοποριακό και πολυέξοδο εγχείρημα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ζητάει την υποστήριξη των πολιτών και των φορέων για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες του εγχειρήματος, ώστε να μην χάσουμε ούτε ένα άτομο αρκούδας από τη φύση αλλά ούτε και ένα κομμάτι της ζωής μας!
Στον αστερισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κάθε αρκούδα μετράει!
arcturos.gr

πηγή: http://deskastoria.blogspot.gr/2014/04/blog-post_4095.html?spref=fb

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ:Μικρό αρκουδάκι βρέθηκε στην Αυγή Καστοριάς!! (φωτογραφίες)!!

Σήμερα το πρωΐ κάτοικος του χωριού της Αυγής βρήκε το 
μικρό αρκουδάκι πάνω στον δρόμο και το έπιασε για να μην χτυπηθεί από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο.

Έπειτα καλέσαν το Περιβαλλοντολογικό Κέντρο Καστοριάς και ο κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, έσπευσε στο χωριό για να του παρέχει τις πρώτες βοήθειες και να παραλάβει το ΜΙΚΡΟ αρκουδάκι, στην τοποθεσία Αυγή Καστοριας.

πηγή: http://deskastoria.blogspot.gr/2014/04/blog-post_4312.html?spref=fb

Νέες και συνεχόμενες επιθέσεις από αρκούδες στον Ν. Καστοριάς – Κανένα σοβαρό πρόγραμμα μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Μόνιμο το πρόβλημα για δεκάδες πολίτες και οικογένειες στην Καστοριά, οι επιθέσεις από αρκούδες συνεχίζονται, οι καταστροφές μεγάλες και οικονομικά κατεστραμμένες επιχειρήσεις και οικογένειες.

Κανένα σοβαρό μέτρο όλα αυτά τα χρόνια. Aγανακτισμένοι οι πολίτες ζητούν επιτέλους από την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τις οργανώσεις που υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα π.χ » LIFE » να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/91722

Αρκούδα κατασπάραξε 2 πρόβατα σε κτηνοτροφική μονάδα στη Μεσοποταμία – ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Αρκούδα κατασπάραξε 2 πρόβατα σε κτηνοτροφική μονάδα στη Μεσοποταμία,ξημερώματα Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του παραγωγού η μία από τις δύο προβατίνες κυοφορούσε. Τρομαγμένοι και αγανακτισμένοι είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/91534

Σεπτέμβριος 2013

Νεκρή αρκούδα στην Καστοριά – Δείτε σε video την επιχείρηση μετακίνησης του νεκρού ζώου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Λίγο μετά την ΓΕΟΚ χθες ΙΧ συγκρούσθηκε και σκότωσε αρκούδα βάρους 140 περίπου κιλών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ video του alphafm.gr την επιχείρηση μετακίνησης του νεκρού ζώου από τον » Αρκτούρο » και την συμμετοχή του αντιδημάρχου Καστοριάς Πέτρου Τόσκου

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/78336

Ιούλιος 2013

Επικίνδυνες και συνεχόμενες οι επιθέσεις από αρκούδες. Σοβαρό περιστατικό χθες στην Λεύκη. Ζημιές καταστροφές και πανικός σε όλο τον νομό

Δραματική η κατάσταση σχεδόν σε όλο τον νομό.

Απόντες, βουλευτές,αυτοδιοικητικοί, η οργάνωση που υλοποιεί το πρόγραμμα »LIFE» και τοπικοί παράγοντες. Ανήμποροι να ασχοληθούν αλλά και να δώσουν λύσεις.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αναλυτικό ρεπορτάζ απόψε στο ΔΙΚΤΥΟ στις 21.00

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/74848

Πανικός τα ξημερώματα στην ΧΛΟΗ Καστοριάς ( πίσω από το γήπεδο) με αρκούδα
Δυο περιπολικά, κροτίδες, Νίκος Παναγιωτόπουλος ( από ΑΡΚΤΟΥΡΟ) προσπαθούσαν να διώξουν το εξαγριωμένο ζώο από την κατοικημένη περιοχή. Προκλήθηκαν και ζημιές μιας και η αρκούδα προσπαθούσε να μπει σε περιφραγμένη περιοχή ( κατοικία).

Κάτοικοι τρομοκρατημένοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για αρκετές ώρες.

Απούσα η »ΚΑΛΛΙΣΤΩ».

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/74680

Κώστας Βλαχοδήμος: Σε απόσταση αναπνοής από την αρκούδα…

Κώστας Βλαχοδήμος: Σε απόσταση αναπνοής από την αρκούδα…
Αντιμέτωπος με μία αρκούδα στο βουνό της ψαλίδας βρέθηκε ο καταστηματάρχης Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος το πρωί της Κυριακής, όταν είχε βγει για τρέξιμο με έναν φίλο του.
«Την Κυριακή το πρωί, που ήμουν με ένα φίλο μου για τρέξιμο πάνω στο βουνό της
Ψαλίδας, καθώς καθίσαμε για να δούμε το Εντούρο, ξαφνικά ο φίλος μου με πολύ σιγανή φωνή και φοβισμένα, μου είπε: “κοίταξε δεξιά με τρόπο” και τότε γυρνώντας είδα στα τρία μέτρα περίπου ένα μεγάλο κεφάλι από αρκούδα να βγαίνει από κάτι βραχάκια», επεσήμανε ο κ. Βλαχοδήμος .ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

πηγή: http://oladeka.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+Oladeka+(OlaDeka)

Μάιος 2013

Παντού αρκούδες. Φόβος και τρόμος σε ολόκληρο τον ν. Καστοριάς
Πριν λίγο μας ενημέρωσαν κάτοικοι Καλλιθέας πως χθες κοντά στα σπίτια εμφανίσθηκε αρκούδα προκαλώντας τρόμο και ζημιές. Επίσης, αρκούδες σε Κρεπενή,Χλόη,Αμπελόκηπους,Ποριά,Κολοκυνθού, και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση……

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/70032

Αρκούδα στην ΧΛΟΗ Καστοριάς. Πανικόβλητοι οι πολίτες
Μετά την Κρεπενή και τόσες άλλες περιοχές του ν. Καστοριάς που πολύ ξαφνικά γέμισαν με αρκούδες, τώρα και στην ΧΛΟΗ πολύ κοντά στα γήπεδα ( 5χ5).

Ανύμποροι, φορείς, πρόγραμμα LIFE, και οργανώσεις να αντιμετωπίσουν τους πολύ μεγάλους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.

Λεπτομέρειες στον Alpha 94,7 στις 10.00 στην εκπομπή του Αντ. Παραρά » ΡΟΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ»

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/69923

Καστοριά: Φράκτης κατά της αρκούδας

Ειδικό φράκτη για την αποτροπή της εισόδου αρκούδων στο οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή της Καστοριάς τοποθέτησαν ειδικά συνεργεία της εταιρίας.

Όπως αναφέρει το seleo, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» προχώρησε στην εγκατάσταση του συρμάτινου φράκτη μετά και τις επισημάνσεις διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα ζώα και οι οδηγοί των οχημάτων, που διασχίζουν τον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή.

Ένα κομμάτι του φράκτη, εξάλλου τοποθετήθηκε από τους υπαλλήλους των συνεργείων, στο κομμάτι της Εγνατίας Οδού που περνά έξω από το Κωσταράζι, στην περιοχή «Κουρτσί’».

πηγή: kostarazi24.blogspot.gr

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στην Εγνατία Οδό

Το τέταρτο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα για το 2013 (και το 18ο για την περίοδο 2009-13) σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό σήμερα τα ξημερώματα (στις 01.00 πμ), στον κύριο άξονα του αυτοκινητοδρόμου και στο ύψος του κόμβου «Ταξιάρχη».Πρόκειται για το 5ο κατά σειρά ατύχημα που σημειώνεται στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού και οφείλεται αποκλειστικά στην ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου σε αυτό το τμήμα και η οποία δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί.

Τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης των ΠΟ «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «Καλλιστώ» ειδοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων (ΚΕΣ) της Εγνατίας Οδού.

Στην πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκαν τα εξής:

ο οδηγός (που ειδοποίησε την τροχαία) ήταν καλά στην υγεία του.
το όχημά του έπαθε σημαντικές υλικές ζημιές
η μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα βάρους περίπου 180 κιλών τραυματίστηκε στα πίσω άκρα και σύρθηκε μόνη της εκτός αυτοκινητοδρόμου για να βρεί καταφύγιο σε παρακείμενο τομέα κοντά σε επαρχιακό δρόμο.

Η κτηνίατρος της «Καλλιστώ» αναισθητοποίησε την αρκούδα και της παρείχε τις πρώτες βοήθειες διαπιστώνοντας ότι το ζώο έφερε πολλαπλές εξαρθρώσεις στη λεκάνη και στα πίσω άκρα και πιθανόν κατάγματα. Παράλληλα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ για το ενδεχόμενο περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων στο ζώο.

Το ζώο μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και για τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει εκεί, υπό στενή παρακολούθηση προκειμένου να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και να παρασχεθεί η απαραίτητη αγωγή.

Με την ευκαιρία αυτή απευθύνουμε έκκληση στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ που έχει ξεκινήσει να τοποθετεί τον νέο υπερ-υψηλό ενισχυμένο φράχτη στα επικίνδυνα σημεία της Εγνατίας Οδού, να επισπεύσει τις εργασίες και να δώσει άμεση προτεραιότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/69242

Δραματική η κατάσταση με τις αρκούδες στην ευρύτερη περιοχή Μαυροχωρίου (ΚΡΕΠΕΝΗ)

Δεύτερη αρκούδα στην ΚΡΕΠΕΝΗ – » Ζούμε μια τραγωδία » τονίζουν οι φοβισμένοι κάτοικοι.Οι κάτοικοι ζητούν επιτέλους βοήθεια, αναζητούν υπευθύνους και δεν βρίσκουν.

» Μας κοροϊδεύουν, μας έχουν εγκαταλείψει, σήμερα ανακαλύψαμε μια ακόμη αρκούδα, δεν βγαίνουμε,δεν περπατάμε, κινδυνεύει η ζωή μας » δηλώνουν αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Σε λίγο για νέο ρεπορτάζ το ΔΙΚΤΥΟ1, θα βρίσκεται στην περιοχή……

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/69151

Απρίλιος 2013

Δεν λειτουργεί σωστά το περίφημο κολάρο της αρκούδας που βρίσκεται στην »Κρεπενή»
Προβληματικό φαίνεται να είναι το περίφημο κολάρο της αρκούδας που σκορπά από πέρσι τον πανικό στην περιοχή »Κρεπενή» του Μαυροχωρίου του Δ.Καστοριάς.

Πριν λίγες μέρες έκανε και πάλι την εμφάνιση της αλλά οι υπεύθυνοι από την »Καλλιστώ» δεν μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε μιας και σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν στέλνει σήματα το κολάρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την εντοπίσουν.

Τα προβλήματα με τις αρκούδες ακόμη και στο κέντρο του δήμου Καστοριάς είναι συνεχόμενα και προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών και των αυτοδιοικητικών διότι μόνο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα »LIFE» ξοδεύουμε 1.200.000 για την αντιμετώπιση και τέτοιων φαινομένων αλλά φαίνεται και πάλι αναποτελεσματική σε μεγάλο βαθμό η όποια παρέμβαση…..

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/68568

EKTAKTO – Και πάλι στην »Κρεπενή» η περίφημη αρκούδα. Από νωρίς το μεσημέρι οι κάτοικοι τρομαγμένοι καλούν αστυνομία και Π.Ε
Ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής τηλεφωνούν στον alphafm.gr καταγγέλλοντας για μια ακόμη φορά τα δήθεν μέτρα που έχουν ληφθεί από προγράμματα 100δων χιλιάδων ευρώ στον ν. Καστοριάς.

Από απόψε όπως καταλαβαίνεται αρχίζει το νέο σήριαλ με τις αρκούδες σε δημοτικά διαμερίσματα της Καστοριάς.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/68427

Φεβρουάριος 2013

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Εγνατία Οδός και μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της αρκούδας

Μετά το πρόσφατο ατύχημα με θύμα αρκούδα στον Κάθετο Άξονα «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή» και τα σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ενημερώνει το κοινό για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της καφέ αρκούδας:

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «βιότοποι
της αρκούδας».
Η σύμβαση του συγκεκριμένου έργου εγκατάστασης ενισχυμένης υπερυψηλής
περίφραξης στο τμήμα «Σιάτιστα – Κορομηλιά (45.1-3)» του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή» και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας Οδού από Παναγιά έως Σιάτιστα (4.1 – 4.2), συνολικού ποσού 7,3 εκ. ευρώ, υπογράφηκε στις 20-12-2012 με Ανάδοχο την Ε.Ε. ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και η συνολική προθεσμία περαίωσής της είναι εννέα (9 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι 20-9-2013.

Στην παρούσα φάση η Ανάδοχος έχει εγκατασταθεί και έχει εκκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες.

Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την ομαλή και απρόσκοπτη πρόοδο των εργασιών, έτσι ώστε το έργο να περαιωθεί έντεχνα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
Επίσης αξιοποιούνται τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συνεργασία της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» με τις ΜΚΟ «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» για την έναρξη τοποθέτησης της ενισχυμένης περίφραξης στα τμήματα όπου παρατηρείται συχνότερη διέλευση ζώων.
Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί η αποτροπή εισόδου των μεγαλόσωμων ζώων στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.
Υπενθυμίζεται όμως ότι το τμήμα «Σιάτιστα – Κορομηλιά» του Κάθετου Άξονα «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή» το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία σήμερα, δεν είχε καταγραφεί ως βιότοπος της αρκούδας μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, παρόλο που κατά τη διάρκεια εκπόνησης της περιβαλλοντικής μελέτης ζητήθηκε η άποψη των ΜΚΟ από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε».
Eπομένως, δεν ήταν δυνατό να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος διάσχισης του αυτοκινητόδρομου από τα ζώα, όπως υπήρξε αντίστοιχα για άλλα τμήματα (πχ το τμήμα «Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή» του ίδιου άξονα).

Τονίζεται δε, ότι η υλοποίηση του έργου εγκατάστασης της ενισχυμένης περίφραξης ακολούθησε
όλα τα προβλεπόμενα στάδια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία: έγκριση Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑ
ΟΔΟΣ Α.Ε.» – μελέτη – χρηματοδότηση – προκήρυξη – έγκριση Ελεγκτικού Συνεδρίου –
ανάθεση σύμβασης, τα οποία είναι απαιτούμενα στάδια για την ανάθεση ενός έργου και ορισμένα
εξ’ αυτών υπόκεινται σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, εκτός του πεδίου ευθύνης της
«ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».
Στα πλαίσια των «ενδιάμεσων» μέτρων τα οποία εφαρμόζονται μέχρι την κατασκευή της υπερυψηλής ενισχυμένης περίφραξης, υπενθυμίζουμε ότι από τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2011 αντίστοιχα, διανέμονται κατά καιρούς από τα διόδια Πολυμύλου και Μαλακασίου, ενημερωτικά φυλλάδια στα διερχόμενα οχήματα με κατεύθυνση την υπόψη περιοχή, τα οποία αποτελούν προειδοποίηση των οδηγών για μείωση ταχύτητας σε περιοχές βιοτόπου της καφέ αρκούδας.

3. Επίσης, κατά μήκος του Κάθετου Άξονα (από τη Σιάτιστα έως την Κορομηλιά), με στόχο την ενημέρωση των οδηγών για το ενδεχόμενο διέλευσης των αρκούδων και για τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων στα τμήματα με τις συχνότερες διελεύσεις, έχουν τοποθετηθεί:

2 γενικές πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης των οδηγών για τον βιότοπο αρκούδας, στα δύο άκρα του οδικού τμήματος,

10 ειδικές Πινακίδες Κινδύνου, σε οδικές θέσεις που καθορίστηκαν με βάση την αξιολόγηση επικινδυνότητας.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η κατασκευή της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων οδικών Αξόνων, πέρα από τα σημαντικότατα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, έχει επιφέρει τεράστια βελτίωση στην οδική ασφάλεια των υπεραστικών μετακινήσεων του πληθυσμού κατά μήκος όλης της Βόρειας Ελλάδας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι μετά την απόδοση στην κυκλοφορία της Εγνατίας Οδού, τα θανατηφόρα ατυχήματα στις υπεραστικές μετακινήσεις μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κήπων Έβρου, όπου ετησίως χάνονταν ανθρώπινες ζωές, μειώθηκαν από 123 ετησίως το 1998 (Εθνικές οδούς) σε 37 το 2009 (Εθνικές οδοί 24 & Εγνατία Οδός 13).
Δηλαδή, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 70%.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί
Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2013/02/blog-post_7915.html#ixzz5GjoAve3M

Δεκέμβριος 2012

Η αρκούδα του Προφήτη Ηλία με το κολάρο ξαναχτυπά…….

Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στην περιοχή Γκιόλι. Χθες σύμφωνα με κατοίκους του Σιδηροχωρίου πέρασε έξω από το χωρίο. Δείτε foto που μας έστειλαν αναγνώστες μας

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/59732

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΑΡΚΟΥΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ!

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Κάτοικος της περιοχής Κρεπενής μας ενημέρωσε ταραγμένος πως παρ ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον είναι πολικές, εθεάθη αρκούδα στην περιοχή της
Κρεπενής (κοντά στο το σημείο στο οποίο επιτέθηκε προ μηνών με τα γνωστά αποτελέσματα) και αυτό αν μη τι άλλο καθίσταται από αρκούντως περίεργο έως άκρως ανησυχητικό.

Την αρκούδα εντόπισε στέλεχος της «Καλλιστώ» που έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθεί με το σύστημα GPS αφού η συγκεκριμένη είναι ραδιοσημασμένη με κολάρο.

Ο υπεύθυνος της «Καλλιστώ» μετέβη στο χώρο που του κατεδύκνειε το GPS και βρέθηκε αντιμέτωπος με τη αρκούδα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πυροβολήσει με άσφαιρα για να την τρομάξει για να απομακρυνθεί.

Απ΄όσα πληροφορηθήκαμε η αρκούδα είναι έγκυος και προσπαθεί να αποφύγει τα αρσενικά (άρα υπάρχουν και αρσενικά ξύπνια στη γύρω περιοχή?) ψάχνοντας σημείο όπου θα κάνει τη φωλιά στην οποία θα πέσει σε χειμερία νάρκη έτσι ώστε να περάσει το δύσκολο χειμώνα και όταν ξυπνήσει να γεννήσει.

Οι κάτοικοι (όσοι γνωρίζουν) είναι θορυβημένοι και η ανησυχία τους είναι έκδηλη.Ενημέρωση έχει λάβει και ο αντιδήμαρχος Καστοριάς .Α.Τσαιρίδης ο οποίος κατάγεται και από την περιοχή του Μαυροχωρίου. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα θυμόμαστε το γεγονός σαν παραμυθένια περιπέτεια χωρίς να δούμε ή να ζήσουμε άλλα…

Επειδή όμως οι ευχές δεν είναι πάντα αρκετές, καλό είναι 1) Οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν το νου τους και 2ον) οι αρμόδιοι να ενεργοποιηθούν…

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2012/12/blog-post_7006.html#ixzz5Gjn5TAzb

Σεπτέμβριος 2012

Αρκούδα στην Φωτεινή Καστοριάς
Εντόπισαν πολλά και διαφορετικά σημάδια πριν λίγο σε χωράφια πολύ κοντά στην Φωτεινή.

Το όλο θέμα με τις επιθέσεις των αρκούδων ακόμη και σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί από της περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Η δημοτική αρχή Καστοριάς τι κάνει;

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/51816

Αύγουστος 2012

Έκτακτο – Απαγορεύεται η προσέγγιση από ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Η Π.Ε Καστοριάς έχει αποκλείσει και πάλι ολόκληρη την περιοχή του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ μιας και η διάσημη αρκούδα βρίσκεται και πάλι στην περιοχή για τρίτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι απίστευτο το γεγονός πως η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τους όποιους φορείς δεν μπορούν να πιάσουν και να ελέγξουν το ζώο.

Η Π.Ε Καστοριάς ενημερώνει » προκειμένου να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και όλων όσοι πραγματοποιούν αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή, παρακαλούνται να μην προσεγγίζουν τον χώρο έως ότου απομακρυνθεί ξανά το ζώο».

Άντε πάλι από την αρχή……….

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/50186

Οι προτάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς
Συνάντηση με θέμα τη διαχείριση συμβάντων προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Ιουλίου, στην Καστοριά έπειτα από πρωτοβουλία και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασαρχείων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την προσέγγιση των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και οι θέσεις και οι προτάσεις φορέων και πολιτών για την αντιμετώπισή τους.

Από την πλευρά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ εκφράστηκε για άλλη μία φορά η ανάγκη μιας συνολικής αντιμετώπισης της διαχείρισης του πληθυσμού της αρκούδας στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης στρατηγικής η οποία θα εκφράζεται μέσα από την ανανέωση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα στην Ελλάδα. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατέθεσαν ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης των περιστατικών με συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη μέτρων πρόληψης και τεχνητών μέτρων απώθησης αρκούδων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από αντίστοιχες προσπάθειες σε Ευρώπη και Αμερική αλλά και το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, θεωρούμε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις προσεγγίσεις αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα* κατά προτεραιότητα:

Λήψη των παρακάτω διαχειριστικών μέτρων: 1) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της υπαίθρου, 2) Λήψη προληπτικών μέτρων που αφορούν στη διαχείριση των ανθρωπογενών πηγών τροφής και στη διαχείριση του βιοτόπου μέσα και γύρω από ανθρώπινους οικισμούς, 3) Λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης περιουσίας και ειδικότερα στην προστασία του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, 4) Λήψη τεχνητών μέτρων απώθησης προβληματικών αρκούδων.

Άμεση επικαιροποίηση και επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καφέ αρκούδα.

Δημιουργία Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής και Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα.

Επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η δέσμευση των στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ για την άμεση θεσμοθέτηση ενός πρωτοκόλλου αντιμετώπισης των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων, το οποίο θα αποτελέσει το θέμα της επόμενης ειδικής συνάντησης εργασίας που θα γίνει το Σεπτέμβριο.

*Τις επίσημες προτάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα βρείτε αναλυτικά στο αρχείο που επισυνάπτεται. Την ανάλυση του προβλήματος στην Τεχνική Έκθεση «Αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές» θα τη βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση http://www.arcturos.gr/el/images/stories//protokollo proseggisis_arcturos.pdf

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/50011

Απαράδεκτη η κατάσταση σχεδόν σε όλο τον νομό Καστοριάς από τις συνεχόμενες επιθέσεις αρκούδων

Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και ένα σοβαρό περιστατικό. Σήμερα αποκαλύπτουμε και σας δείχνουμε foto από νέα επίθεση σε οικία λίγο πριν την Κορησό

Η αδιαφορία και η έλλειψη δραστικών μέτρων έχουν εξοργίσει όλη την κοινωνία. Εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που τελικά δεν έχουν να δώσουν τίποτα το ουσιαστικό.

» Χρειαζόμαστε άμεση εγκατάσταση ηλεκτροφόρου φράχτη ώστε να επιστρέψουμε σπίτι μας. » Δηλώνουν οι πολίτες οι οποίοι τρομοκρατημένοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην οικία τους

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/49964

Ιούλιος 2012

«Σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου περιβάλλοντος για τα προβλήματα από την παρουσία αρκούδας στην ΠΕ Καστοριάς»

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς παρουσία στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συχνή εμφάνιση αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές του νομού.Αφορμή της συνάντησης στάθηκε η προ ενός μηνός περίπου επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πασχάλη Χαρούμενου στο αρμόδιο Υπουργείο, γνωστοποιώντας το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στην περιοχή και της εμφάνισης κρουσμάτων εντός της αστικής περιοχής. Επιπλέον, επιστολή επί του θέματος απέστειλε και η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς δια του Προϊσταμένου της κ. Λιάμη Χρήστου. Η παρέμβαση της Βουλευτού Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου ήταν καταλυτική στην επίσπευση υλοποίηση της συνάντησης.

Ο κ. Σαββόπουλος κατά την έναρξη της σύσκεψης εφόσον καλωσόρισε το Γενικό Διευθυντή Δασών κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο και τον Προϊστάμενο του Γραφείο Θήρας κ. Νικόλαο Μπόκαρη, εκπροσώπων του Υπουργείου, για την παρουσία τους στην Καστοριά, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα τελευταία περιστατικά εμφάνισης της αρκούδας στην περιοχή. Από την πλευρά της η Βουλευτής του Νομού, ζήτησε από τους εκπροσώπους του υπουργείου να λάβουν σοβαρά υπόψη το μέγεθος του προβλήματος που έχει διαμορφωθεί για την περιοχή μας και την άμεση αντιμετώπισή του. Τέλος, ο κ. Χαρούμενος τόνισε το μέγεθος του προβλήματος για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ζήτησε άμεσες λύσεις με επίκεντρο και προτεραιότητα τον άνθρωπο.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/49746

Συνεχίζει τις περίεργες φραστικές επιθέσεις σε ΜΜΕ και σε πολίτες ο κ. Ψαρούδας υπεύθυνος για την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Φραστική επίθεση Ψαρούδα σε Ιατρίδη

Τον τελευταίο καιρό μετά από πολλές ανεξέλεγκτες καταστάσεις με επιθέσεις αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές και με δεδομένες απίστευτες καταγγελίες για αδιαφορία και αδράνεια, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και συγκεκριμένα ο κ. Ψαρούδας μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την κατακραυγή της κοινωνίας και τις απειλές πολιτών για αυτοκτονία προσπαθεί πιέζοντας φραστικά ΜΜΕ να αλλάξει την ατζέντα.

Το όλο θέμα έχει πάρει διαστάσεις σε όλο τον νομό Καστοριάς τραγικές και θα ήταν καλύτερο κύριοι που υλοποιείται το πανάκριβο πρόγραμμα » LIFE » να το βάλετε επιτέλους σε σωστή και οργανωμένη εφαρμογή διότι οι εισαγγελείς ασχολούνται εξονυχιστικά μετά από καταγγελίες πολιτών

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/49747

Πολύ ησυχία με το θέμα των αρκούδων……
Ρωτάμε να μάθουμε τι γίνεται, την πιάσατε, την σκοτώσατε, τι έχει συμβεί… αλλά κανείς δεν απαντά δημοσίως.

Ευτυχώς δεν έχουμε επιθέσεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα.Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση πάντως η απότομη ησυχία στο όλο θέμα…..

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/49118

Στο 13ο τροχαίο στο δρόμο Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής νεκρά 2 ακόμη αρκουδάκια

Ατύχημα με δύο νεκρά αρκουδάκια φετινής γέννας σημειώθηκε χθες το βράδυ στον κάθετο οδικό άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής! Στον ίδιο άξονα έχουν σημειωθεί συνολικά 13 ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα στα οποία έχουν σκοτωθεί 11 αρκούδες!

Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από διερχόμενο οδηγό και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος. Τα δύο μικρά αρκουδάκια, που ήταν αδέλφια, βρέθηκαν διαμελισμένα και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Όπως διαπιστώθηκε τα δύο αρκουδάκια ήταν μόλις 4-5 μηνών, φετινής γέννας και ζύγιζαν περίπου 15 κιλά. Πιθανότατα το ατύχημα συνέβη την ώρα που τα δύο αρκουδάκια διέσχιζαν το δρόμο με τη μητέρα τους.

Όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες μέσα στο 2012 αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.

«Είναι ένα ζώο που αναπαράγεται δύσκολα και έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Μία αρκούδα γεννάει 1-3 αρκουδάκια κάθε τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση!», δήλωσε ο Επιστημονικός Συντονιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Αλέξανδρος Καραμανλίδης θέλοντας να υπογραμμίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν για την επιβίωση των αρκούδων στην Ελλάδα τέτοια ατυχήματα.

Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή: Ένας… θανατηφόρος άξονας για την άγρια ζωή

Ο κάθετος οδικός άξονας Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής όπου σημειώθηκε το ατύχημα έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα άγρια ζώα. Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Με αφορμή το νέο περιστατικό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του φράχτη κατάλληλων προδιαγραφών από την Εγνατία Οδό ΑΕ, κατά μήκος όλου του άξονα και ιδιαίτερα στα τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά έχουν ήδη εντοπισθεί και χαρτογραφηθεί από την επιστημονική μας ομάδα.

Η κατασκευή του ενισχυμένου φράχτη, για τον οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει τις Αρχές από το 2007, έχει ήδη εγκριθεί και το έργο βρίσκεται στη φάση ανάθεσης αναδόχου εταιρείας.

Έργα περίφραξης αλλά και ενίσχυσης της ειδικής σήμανσης οδών ταχείας κυκλοφορίας στη Δυτική Μακεδονία που έχουν καταγραφεί ως περάσματα αρκούδας από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα προκειμένου να εξασφαλίσουμε τόσο την ασφαλή διέλευση των οχημάτων κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και τους πληθυσμούς της αρκούδας.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/48803

Ανενόχλητη η αρκούδα με τα μωράκια της στην περιοχή » Γκιόλι»
Έχουν περάσει σχεδόν 10 ημέρες οι αρκούδες βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να μπορεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέχρι στιγμής να παρέμβει αποτελεσματικά.

Οι αρκούδες μέσα στην πόλη απειλούν ανθρώπους, κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Τουλάχιστον να μπει ένα τέλος

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/48540

Νέο χτύπημα της περίφημης αρκούδας. Ανάστατοι οι πολίτες αναζητούν λύση και ασφάλεια
Την ώρα αυτή νέα επίθεση σε σπίτι στην περιοχή » ΟΑΣΗ » του Δ. Καστοριάς. Αστυνομία & πυροσβεστική στον τόπο της επίθεσης. Συμπληρώνει μια βδομάδα η αρκούδα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Με πρόταση προς το υπουργείο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ »αδειάζει» την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τους τρόπους που μέρες τώρα προσπαθούν να ακινητοποιήσουν την αρκούδα που προκαλεί πανικό…..

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/48321

Φλώρινα: Η αναφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε μία αρκούδα!

Στην αρκούδα που επιτέθηκε σε μαντρί στην Καστοριά αναζητώντας τροφή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του (02-07-2012) στο περιβαλλοντικό κέντρο του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο Φλώρινας, τονίζοντας ότι δε θα ήταν λύση ο θάνατος του ζώου, όπως κάποιοι πολίτες υποστήριξαν μετά το πρόσφατο περιστατικό.

Είναι η δεύτερη φορά που η ίδια νεαρή αρκούδα πλησίασε κοντά σε οικισμούς, προκαλώντας ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή του Δισπηλιού. Μιλώντας με τα εθελοντές του «Αρκτούρου» ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η επανεμφάνιση της αρκούδας σχετίζεται πιθανότατα με την έλλειψη επαρκούς τροφής στα γειτονικά δάση. Τόνισε ότι η ιδιαίτερη καταγωγή του, από την Ίμβρο, έχει συντελέσει στο να διαθέτει άμεση εμπειρία από τη σχέση με τη φύση και να αγαπά τα ζώα.

Η αρκούδα που κατασπάραξε ένα πρόβατο και πουλερικά, αναστατώνοντας τον ιδιοκτήτη κτηνοτρόφο είχε εντοπιστεί πριν από λίγες μέρες από την ομάδα δράσης της οργάνωσης «Καλλιστώ» να κολυμπά στη λίμνη της Καστοριάς κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αναζητώντας τροφή.

Τα μέλη της οργάνωσης την είχαν απομακρύνει στο δάσος, αλλά επέστρεψε με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν και πάλι οι εθελοντές στήνοντας παγίδες για να την αναισθητοποιήσουν και για να επαναπρογραμματίσουν το ραδιοκολάρο, με το οποίο την παρακολουθούν, ώστε να δίνει συχνότερα σήματα.

Ο κτηνοτρόφος αποζημιώθηκε με ηλεκτροφόρα περίφραξη από την περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται στην περιοχή, με στόχο την αμοιβαία προστασία πολιτών και ζώων και την εκπαίδευση των αρμοδίων φορέων για την ασφαλή συνύπαρξη με την άγρια ζωή, αντί της εξόντωσης των αρκούδων.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημερώθηκε επίσης και για το πρόγραμμα «υιοθεσίας» αρκούδων, που εφαρμόζει ο «Αρκτούρος» και συμβάλει στη διάσωση του πληθυσμού της αρκούδας.

Στην επίσκεψή του, συνοδευόταν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, πρωτεργάτη του «Αρκτούρου», τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Α.Τζιτζικώστα, που κατάγονται και οι δύο από το Νυμφαίο, μητροπολίτες της συνοδείας του και τοπικούς παράγοντες.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/48112

Έκτακτο. Απειλούσε να πέσει από τον δεύτερο όροφο της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς. » Μου κατέστρεψε η αρκούδα την επιχείρηση μου, απειλεί καθημερινά την οικογένεια μου »
Έκτακτη σύσκεψη την ώρα αυτή στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου –

Πριν λίγο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Πασχάλης Χαρούμενος ζήτησε δημόσια η συγκεκριμένη αρκούδα να θανατωθεί σήμερα κιόλας.

» Συμπολίτης μας απειλούσε να αυτοκτονήσει,έχει δίκιο πρέπει να θανατώσουμε το ζώο άμεσα »

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/48039

Μας κοροϊδεύουν ανοιχτά με τα προγράμματα τις ημερίδες και την τεράστια υπομονή μας
Οι αρκούδες ξεσκίζουν ζώα, καταστρέφουν περιουσίες απειλούν ανθρώπινες ζωές και στον νομό οι αυτοδιοικητικοί μαζεύουν ψήφους, κάνουν παιχνίδια προεκλογικά ( Ιούνιος 2014 δημοτικές εκλογές) και δεν ασχολούνται με σοβαρά προβλήματα.

Και πάλι τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλές επιθέσεις αρκούδων τώρα και μέσα στον δήμο Καστοριάς. Ούτε φωνή ούτε καμία αντίδραση από την δημοτική αρχή.

Σαν να βρίσκονται κάπου αλλού. Τα εγκαίνια τα γλέντια οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τα πανηγύρια και οι φωτογραφίες καλές είναι τα πραγματικά προβλήματα επιτέλους αγγίξτε.

Για αποζημιώσεις δεν μιλά κανείς, παρέμβαση δεν έρχεται από πουθενά, αντίδραση μόνο με συνεντεύξεις. Καλά, είναι δυνατόν να περνούν κύριοι κυρίες και του δήμου Καστοριάς όλα αυτά έτσι απλά ;

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/47977

Χάος και εγκατάλειψη από τις τοπικές αρχές. Οι αρκούδες κάθε μέρα μπαίνουν και σε ένα σπίτι
Η μεγάλη απορία όλων μας, γιατί υπάρχει το πρόγραμμα » LIFE » που υλοποιεί η Καλλιστώ με την περήφανη για όλο αυτό Π.Ε Καστοριάς;

Η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο. Χθες και σήμερα, ακόμη και την ώρα αυτή οικογένεια κοντά στο HOTEL DEDIS δέχεται, απροστάτευτη, επίθεση από δυο αρκούδες. Οι καταστροφές είναι μεγάλες.

Χθες περίπου τέτοια ώρα η αρκούδα κατασπάραξε τα ζώα του συμπολίτη μας Π.Μ ο οποίος μιλώντας στον alphafm.gr δήλωσε έκπληκτος από όλο αυτό που γίνεται. » ήρθαν περιπολικά αστυνομικοί ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, αλλά ήταν αργά, μας έφαγε πολλά ζώα, προκάλεσε πολλές ζημιές »

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/47940

Ιούνιος 2012

Και ξαφνικά η αρκούδα έφυγε από τον Προφήτη Ηλία. Παιδιά, πολύ γελοία η όλη ιστορία……
Μήπως κ. Σαββόπουλε έφυγε γιατί η άμεση επέμβαση της περίφημης ομάδας »άμεσης επέμβασης» δεν υπήρξε ποτέ;
Συμβαίνουν φοβερά πράματα φίλες και φίλοι. Δυο μέρες τώρα αναίτια, κάποιοι ενδεχομένως για να δικαιολογούν διαδικασίες και παρουσίες, μας εμφάνισαν την γνωστή αρκούδα ότι ήρθε στον Προφήτη Ηλία. Αστυνομία, αστυνομικοί,υπηρεσίες,περιπολίες,τρέξιμο, οι πάντες στον Προφήτη Ηλία εκτός από τους υπεύθυνους την ομάδα δηλ. έμμεσης ( τώρα πια) επέμβασης.
Ακόμα και τώρα, χωρίς να έχει εμφανισθεί κανείς από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ ( life, Περιφερειακή Ενότητα κτλ) μας ανακοινώνουν ότι έφυγε κολυμπώντας μάλιστα, προφανώς για να μην εμποδίσει την αποψινή θεατρική παράσταση κ. Σαββόπουλε……

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/47809

Γίνεται απόλυτα γελοία η υπόθεση αρκούδας, επιστροφής και τέτοια……..
Είναι πραγματικά γελοίο όλο αυτό. Στα ξαφνικά α, ήρθε μια αρκούδα στον Προφήτη Ηλία, και αστυνομία με την Π.Ε Καστοριάς έλαβαν έκτακτα μέτρα απέκλεισαν την περιοχή, η οργάνωση με το πρόγραμμα » life » ( περίπου 1.200.000) αφού την εντόπισαν μετά από » υπεράνθρωπες» προσπάθειες, της φόρεσαν κολάρο το οποίο όμως ( προφανώς δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας) δίνει σημεία κίνησης ανά 4 ώρες.

Από χθες λοιπόν ξανά στο βουνό, και ξανά τα ίδια μέτρα, αποκλεισμός της περιοχής και σε λίγες ώρες ηρωικός εντοπισμός της αρκούδας, δηλώσεις και πολλά μπράβο ( δικαιολογήσαμε και πάλι νέα έξοδα)

Παιδιά η κοροϊδία νομίζουμε πως είναι μεγάλη.

Όλα αυτά όμως παράγοντες και εισαγγελείς καλό είναι να τα βλέπουν…..

Επιτέλους ας παρέμβει κάποιος, ξοδεύουμε χρήματα Ελληνικά – Ευρωπαϊκά….

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/47754

Και πάλι τα μέτρα στον Προφήτη Ηλία. H περίφημη αρκούδα ( με το ειδικό κολάρο αυτή την φορά) βρίσκεται και πάλι στο βουνό.

Η π.ε Καστοριάς σε συνεργασία με την αστυνομία έλαβε και πάλι όλα τα απαραίτητα μέτρα αποκλεισμού της περιοχής μέχρι να την εντοπίσουν. Οι κινήσεις της φυσικά φαίνονται από το ειδικό κολάρο.

H ανακοίνωση της Π.Ε Καστοριάς:

Επέστρεψε η αρκούδα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Η παρουσία της έγινε γνωστή μέσω ραδιοσήμανσης από το ειδικό κολάρο που της τοποθετήθηκε προ είκοσι ημερών που βρισκόταν στην περιοχή.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ήδη ενημερωθεί και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Προκειμένου να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και όλων όσοι πραγματοποιούν αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή, παρακαλούνται να μην προσεγγίζουν τον χώρο έως ότου απομακρυνθεί ξανά το ζώο.

Υπενθυμίζεται ότι το Τοπικό Γραφείο του Έργου LIFE Arctos Kastoria στο οποίο μπορούνε να απευθύνονται όσοι αντιληφθούν κάτι για το περιστατικό, είναι το 2467 0 82300.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/47699

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα, (το 12ο στο διάστημα 2009-12) σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 22:30 στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, στο 5ο χλμ μετά τον κόμβο της Νεάπολης. Η Τροχαία Κοζάνης ειδοποίησε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αφού σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού, η αρκούδα είχε μπει στον κλάδο του αυτοκινητοδρόμου με κατεύθυνση την Καστοριά, όπου συγκρούστηκε αρχικά με διερχόμενο φορτηγό. Η αρκούδα τρομαγμένη, πέρασε το τσιμεντένιο διαχωριστικό διάζωμα και χτυπήθηκε και από δεύτερο αυτοκίνητο στον άλλο κλάδο. Στη συνέχεια ξαναπέρασε το διάζωμα και διέφυγε τραυματισμένη υπερπηδώντας τον φράχτη, στο σημείο εισόδου της, ενώ ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου (το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές από την σφοδρότητα της σύγκρουσης), σοκαρισμένος ειδοποίησε αμέσως την Τροχαία.

Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, εντόπισε τα σημεία εισόδου και εξόδου της αρκούδας στην εμφανώς παραβιασμένη περίφραξη. Μετά από αρκετές ώρες και με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου που διαθέτει η Ομάδα, εντόπισε το τραυματισμένο ζώο. Μόλις η αρκούδα αντιλήφθηκε την ανθρώπινη παρουσία, απομακρύνθηκε τρομαγμένη. Η κτηνίατρος της Ομάδας, η οποία προσπαθούσε να πλησιάσει το ζώο, δεν κατάφερε τελικά να την αναισθητοποιήσει προκειμένου να προχωρήσει σε διάγνωση και ενδεχόμενη περίθαλψή του, αφού το ζώο αν και φαίνονταν πως είχε δυσκολία στην κίνηση, απομακρύνονταν συνεχώς. Τις επόμενες ημέρες η Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα επισκεφθεί και πάλι την περιοχή για να επανεξετάσει την κατάσταση.

Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες. Παρόλο που η Εγνατία Οδός Α.Ε, έχει δρομολογήσει τη χρηματοδότηση τοποθέτησης κατάλληλης περίφραξης μέσα στο επόμενο έτος, στο ενδιάμεσο διάστημα ο κίνδυνος πρόκλησης και νέων τροχαίων ατυχημάτων παραμένει πολύ μεγάλος. Παράλληλα και μέχρι την τοποθέτηση της περίφραξης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, έχει ήδη προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό, με χρηματοδότηση του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, για την εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέσων τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων από τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου. Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουμε επίσης: την εντατικοποίηση της διανομής του ειδικού φυλλαδίου της Εγνατία Οδός Α.Ε στους 2 σταθμούς διοδίων προκειμένου οι οδηγοί να γνωρίζουν ότι κινούνται σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας, την τοποθέτηση προσωρινών προειδοποιητικών πινακίδων και πινακίδων μείωσης του ορίου ταχύτητας, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καλλιστώ»

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/46461

Advertisements